Je li Samsung Galaxy S9 najbliže ideji savršenog pametnog telefona?  

  RSS

Josip Zeljko
(@josip-z)
Član Admin
Član od: prije 4 godine
Komentari: 1315
11/04/2018 3:05 pm  

Prošlo je već gotovo 11 godina od kada je predstavljen prvi Apple iPhone. To je trenutak koji će u povijesti sigurno ostati upisan kao početak nove ere mobilnih telefona - prelazak sa "multimedijalnih" na pametne. I ne samo toga, to je početak nove ere računarstva. Koliko puta ste u zadnje vrijeme koristili svoj PC ili laptop da bi pogledali ili objavili nešto na Facebooku, Instagramu, Twitteru ili bilo kojoj drugoj društvenoj mreži? Zapravo, koristite li "prava" računala za bilo što drugo osim ozbiljnog posla?

Pametni telefoni postali su dominantna računalna platforma sa daleko najvećom bazom korisnika. Gledajući statistiku na razini cijelog svijeta već krajem 2016. godine mobilni telefoni prestigli su desktop računala kada je u pitanju korištenje interneta. Zapravo cijela stvar je otišla toliko daleko da je Google nedavno konačno  promijenio svoj algoritam za pretragu u "Mobile first" tj. važnost i kvaliteta stranica rangirati će se prvo prema mobilnoj stranici pa tek onda prema desktopu.

Nisu desktop računala jedine žrtve uspjeha pametnih telefona. Kada ste zadnji put koristili digitalni fotoaparat? Kada ste zadnji put koristili neki GPS uređaj? Kada ste zadnji put koristili MP3 Player? Mnogi od njih djeluju kao neko daleko sjećanje koje je postepeno isčeznulo, a fizičke manifestacije tih sjećanja kupe prašinu na starim tavanima i ladicama koje otvaramo jedino kada smo nešto izgubili pa slučajno bacimo pogled na njih.

Što je poanta svega ovoga?

Samsung Galaxy S9 slike

Pametni telefoni sada su u svojoj zreloj fazi. Po prvi put nakon dugo godina zabilježen je pad prodaje pametnih telefona u odnosu na godinu prije. To u pravilu znači da su postali "svakodnevna roba", da su inovacije sve rjeđe i da se sada trka vodi u malim inovacijama i sveukupnom iskustvu koje nudi jedan proizvod. Sada imamo rafinirane proizvode, koji nude kompletno iskustvo, čak i po cijenama koje su ispod 200 EURA što je bilo nezamislivo prije samo nekoliko godina.

No....sklonimo sada cijenu malo u stranu. Nećemo uopće razmišljati o njoj. Na jedan tren zamislimo da se za cijenu ne pita, nego da je u pitanju čisto akademska rasprava.

Često sam se pitao, unutar trenutnih okvira onoga što podrazumijevamo "pametnim telefonom", koji od aktualnih uređaja je najbliže savršenom pametnom telefonu? Sveukupno gledajući. Na ovo razmišljanje me OPET potakao Samsung Galaxy S9 jer sam ga nedavno dobio na test. Zašto "opet" sigurno se pitate? To je zato što sam se suočio sa istim problemom koji sam imao kada sam pravio video o njemu u Barceloni (video o prvim dojmovima pogledajte klikom ovdje). Jednostavno rečeno kada god bih mislio: "E, sada je gotovo" sjetio bih se neke važne stvari koju sam zaboravio spomenuti. Na kraju se ispostavilo da ima puno tih važnih stvari i da ste trebam fokusirati na one stvarno najvažnije. Čak i tada bilo bi mi žao što sam radi vremenskih ograničenja ispustio nešto što je možda jako bitno.

Odakle uopće početi? Dizajn je jedinstven, vrhunski, iako to naravno može biti subjektivna stvar. Zaslon je vjerovatno nešto najljepše što možete vidjeti ne samo na mobilnim telefonima, nego bilo gdje. Ima 3.5 mm ulaz za slušalice u vremenu kada su ga se svi odrekli! I još dolazi sa vrlo dobrim AKG slušalicama! Stereo zvučnici? Check. Vrhunska kamera, možda i sveukupno najbolja? Check. Skener otiska prsta i skener šarenice oka? Naravno, jer ako imate jedno ne znači da morate izbaciti drugo. Senzor otkucaja srca i mogućnost mjerenja tlaka. Također tu, pa makar vam nikada ne trebalo. Mogućnost da ga koristite kao desktop računalo? Može i to, a u pripremi je i "Linux On Galaxy" program koji će omogućiti da vrtite pravi desktop OS na njemu. Sve je to samo vrh ledenoga brijega, a one osnovne stvari uopće i ne spominjem jer ih naravno vrhunski obavlja. Ima li "pukotina" u toj svestranosti? Naravno da ima, ali to ću ostaviti za recenzije 🙂

Gledajući modele drugih kompanija niti jedan ne djeluje kompletan kao ovaj. Sve je to naravno u dlaku, ali u zrelom tržištu i najmanji detalji mogu biti presudni. No, možda je to samo moj pogled na stvari. Trudim se objektivno sagledati sve, bez da ispadne da sam pristran, i baš zato je sljedeći paragraf bitan.

Više me zanima što vi mislite. Sada kada je pametni telefon centar naših digitalnih života, koji je proizvođač sa svojim trenutnim proizvodom najbliže ideji perfektnog pametnog telefona? Samsung sa Galaxy S9? Huawei sa P20 Pro? Apple sa iPhone X? Netko drugi? Zašto? I kakav bi po vama uopće bio idealan pametni telefon? Zanemarimo filozofske rasprave o pojmu "savršenosti"  ili  kako  nekome idealan uređaj može biti i onaj od 100 EURA ako radi sve što se traži od njega.

Smatrajte ovo kao svojevrsnom najavom Samsung Galaxy S9 recenzije jer se trudim razabrati misli i na najbolji način prezentirati sve dojmove koje je ostavio (i još ostavlja) na mene tijekom ovog testnog perioda. Recenzija će biti nekada početkom sljedećeg tjedna pa nas svakako redovno pratite. Do tada..... recite mi što vi mislite o svemu ovome. Ostavite kometar ispod ili na našem novom forumu.

Pogledajte još:


Citiraj
Nermin
(@nermin)
Veliki Član
Član od: prije 2 godine
Komentari: 151
11/04/2018 5:52 pm  

Ne znam odakle da pocnem.Nisam fan Samsunga i vjerovatno ga nikada necu kupiti.Ali prosle godine u ovo doba kada su prestavljeni S8 i Mi7 modeli a cak sam komentarisao na jednom regionalnom teh portalu da su to mobiteli koji su dostigli vrhunac u industriji.Toliki dojam su ta dva modela na mene ostavila da je to nevjerovatno.Najblize savrsenstvu.S9 je samo usavrsavanje najblizeg savrsenstva sto se tice peodukcije mobilnih aparata.Da dodam da za mene dugo vremena najbolji model je bio Sony Xperia Z3C ...nesto kao idealan telefon(mobilni).


Josip Zeljko se sviđa
OdgovoriCitiraj
Nermin
(@nermin)
Veliki Član
Član od: prije 2 godine
Komentari: 151
11/04/2018 5:55 pm  

Mogu dodati kako su mobilni aparati postali zreliji ,iskreno bez laskanja i ti Josipe pises zrelije tekstove.U pocetku dok ste najvise recenzirali jeftine kineze nisam iskreno obracao paznju.Polahko rastete samo zrelo.Podsjecas me na Omara sa Klixa i Avdica sa Sportsport.ba portala.I ako su obojica sportski kolumnisti i novinari ali odusevis se na svaki njihov tekst.


Josip Zeljko se sviđa
OdgovoriCitiraj
Nermin
(@nermin)
Veliki Član
Član od: prije 2 godine
Komentari: 151
11/04/2018 5:56 pm  

Naravno da nedostaju inovacije ,nedostaje mi trziste do prije gdoinu ,dvije kada nisu svi licili jedan na druge.Posebno mislim u dizajnerskom smislu to je...sada katastrofa.


Josip Zeljko se sviđa
OdgovoriCitiraj
Josip Zeljko
(@josip-z)
Član Admin
Član od: prije 4 godine
Komentari: 1315
11/04/2018 7:06 pm  

@nermin Prije svega hvala ti na lijepim riječima, a onda što se držiš teme. Ekipi na Facebook komentarima to ne ide baš najbolje. 😀 

Što se tiče inovacija sljedeći korak su gotovo sigurno razni hibridni uređaji koji će biti proizvod savitljivih zaslona i eventualno savitljivih komponenti. Doslovno je samo pitanje vremena kada će netko izmisliti form factor koji perfektno funkcionira kao pametni telefon, a u isto vrijeme se može "rasklopiti" i koristiti za malo ozbiljnije svrhe.

Nismo daleko od telefona sa savitljivim zaslonima, stižu već dogodine, ali mislim da će trebati godina i godina da postanu pravo upotrebljivi.

Jedan pogled na tu novu generaciju možda će biti uređaj koji je sve samo ne pametni telefon - Microsoft Surface Andromeda koji će vjerovatno biti predstavljen već na jesen.

P.S. Nije ovo twitter, mogao si komotno sve zbiti u jedan post. 😀 

 


OdgovoriCitiraj
Nermin
(@nermin)
Veliki Član
Član od: prije 2 godine
Komentari: 151
11/04/2018 7:33 pm  

😂😂😂😂 nema na cemu.Sljedeci put cu to sve u jedan komentar.MS dosta pratim i zao mi je sto je Indijac odlucio da ugasi ili zaleti WM10 ... a Andromeda je nesto sto bi trebala biti blaga prekretnica.ABd.


OdgovoriCitiraj
Share: