Mobilni operateri u Finskoj obustavljaju prodaju Xiaomi telefona – Otkriveno i zašto

Svi znamo u kakvoj situaciji se nalazi kompanija Huawei, a sve zbog američkih sankcija i ograničenja. Huaweijev primat, u nekoj mjeri, na globalnom tržištu pametnih telefona preuzeo je Xiaomi, iako je ova kompanija daleko od prodajnih rezultata Huaweija u svom zlatnom dobu. No, čini se da bi se i Xiaomi mogao naći u problemu ili se već našao…

Prema izvještaju Sauomimobilija, Xiaomi bi se mogao suočiti s problemima u vezi prodaje svojih uređaja, ponajprije telefona, u Finskoj.

Naime, tri glavna finska operatera Telia, DNA i Elisa, obustavljaju prodaju proizvoda kineske kompanije kao odgovor na prisustvo ovog brenda u Rusiji nakon početka rata u Ukrajini prošle godine.

S druge strane, trgovine Gigantti i Verkkokauppa izjavile su da će, budući da Evropska unija nije zabranila prodaju Xiaomi uređaja, nastaviti s prodajom proizvoda ove kineske kompanije do daljnjeg.

Xiaomi je ranije ove godine proglašen “međunarodnim sponzorom rata” od strane Nacionalne agencije za prevenciju korupcije u Ukrajini zbog njegovog aktivnost prisustva u Rusiji i nakon početka rata.

Od 2018. godine, Xiaomi dominira online prodajom u Rusiji, a može se pohvaliti i ogromnom mrežom ovlaštenih maloprodajnih objekata. Podaci NAZK-a otkrili su da se Xiaomijev tržišni udio u Rusiji udvostručio u 2022. godini, pri čemu su isporuke u trećem kvartalu porasle za 39% u odnosu na prethodni kvartal. U 2021. godini Xiaomijev prihod u Rusiji dostigao je nevjerovatnih 202 miliona dolara.

Nezadovoljstvo Xiaomijevim poslovanjem u Finskoj navelo je Teliu da odustane od saradnje s kineskom kompanijom i više ne prodaje nove uređaje, već će rasprodati samo one koji su na zalihama.

Trgovine operatera DNA više nemaju izložene Xiaomi telefone, a iz operatera su potvrdili svoj stav prema Xiaomiju. CEO kompanije naveo je da oni nisu zadovoljni Xiaomijevim postupkom u vezi sa situacijom u Rusiji i da ubuduće neće obnavljati zalihe Xiaomijevih uređaja.

Elisa je zauzela nešto blaži pristup i smanjit će asortiman Xiaomi uređaja.

Xiaomi se još nije oglasio povodom ove situacije, ali ranije ove godine, na navode ukrajinskog NAZK-a naveli su, između ostalog, da smatraju da svaki korisnik na svijetu ima pravo na pristup komunikacionim uređajima i alatima, kao i informacijama, da se izričito protive optužbama Ukrajinske nacionalne agencije za prevenciju korupcije (NAZK) da su “međunarodni sponzor rata”, te da ne podržavaju nikakve ratne aktivnosti, već zagovaraju svjetski mir.

IZVOR/SOURCE

Svi korisnici koji žele koristiti ili prenositi sadržaj s Bajtbox portala moraju se pridržavati sljedećih pravila: Citiranje Izvora: Obavezno je jasno i precizno navesti izvor informacija, uključujući naziv autora (ako dostupno), naslov članka ili teksta te datum objave. Poveznica na Originalni Tekst: Svaka upotreba sadržaja mora uključivati aktivnu poveznicu (link) koja vodi na izvorni tekst na Bajtbox portalu. Pravna Odgovornost: Kršenje ovih pravila može imati pravne posljedice sukladno zakonima o autorskim pravima.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest

8 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Sky021

Kako mogu biti sponzori kad Rusi njima plaćaju, nije obrnuto. 🙂

m.ivanisevic

Napišite lijepo da je EU vazal SAD-a i “woke” pokreta.

Adi

Pa eu bi davno propala da ine amerke, u dva rata je amerika spasila evropu prema tome ima pravo da im diktira

Dejan R

Kada decenijama vracas dugove vise nisi duznik, samo je pitanje koliki si smrad i pi…ca, bez obraza i svog misljenja

Stststst

Bome nije,Amerika je usla u rat onda kad je vidjela da bi sovjeti moglidoci do Atlanskog oceana.Dakle da zaustavi sovjetsko napredovanje.Dakle jedini oslobodioci i spaditelji su sovjetski savez,nitko sa zapada.

Лазар

Наравно да су спонзори рата као и уосталом све фабрике на глобалном нивоу.
Није важно да ли је то Ксиаоми, Ајфон ,Сименс,Ферари итд.
Сви зарађују на ратовима(на овај или онај начин)

Zvonko

Xiaomi najviše za uloženi novac, dokle god bude u ponudi kupovaću ga.

Berberin81

Kolko su glupi ovi Fonci,strašno!Ali to potiče od Ukrajinaca,,međunarodni sponzori rata”!!!!Samo ke ljudska glupost beskonačna!!!♥️Xiaomi

Bajtbox portal se bavi svijetom tehnologije te recenziramo sve što nam dođe pod povećalo. Od telefona, gadgeta, TV Boxova sve do automobila, ali naravno s gledišta geekova kakvi jesmo.

© 2024, Sva prava pridržana

Bajbox Social

Bajtbox koristi Globalhost hosting usluge.

8
0
Pogledaj komentare ili komentirajx