Xperia XZ3 mini-rec...
 

Xperia XZ3 mini-recenzija! Klizava istina o mom prvom Sony telefonu!  

  RSS

Ivan Tadić
(@ivan-t)
Član Admin
Član od: prije 3 godine
Komentari: 971
24/03/2019 1:55 pm  

Xperia XZ3 je označila moj prvi susret s telefonom koji se još može smatrati flagship uređajem (ili bi se barem trebao smatrati) iz Sony tabora pa sam zbog toga bio itekako uzbuđen isprobati sve što XZ3 nudi. Nakon što je kolega Josip dao šansu telefonu te ostao podijeljenih mišljenja, imao sam blage predrasude prema telefonu, no ispostavilo se da su nam mišljenja itekako različita. Kako ovo nije prava, nego mini-recenzija, odlučio sam nabrojati i pobliže objasniti nekoliko dobrih i loših strana ovoga telefona. S obzirom na to da mi je cijelo iskustvo s uređajem bilo itekako pomiješano, odlučio sam tako pomiješati i pozitivne i negativne utiske koje je telefon ostavio na meni.


Pogledajte još - Sony Xperia XZ3 - Pola godine kasnije! Napokon isplativ? (VIDEO)


Pozitivna strana 1 – Brzina

Iako je kolega Josip imao određene probleme pri korištenju Xperia XZ3 telefona u pogledu brzine i fluidnosti, moje je iskustvo bilo u potpunosti drukčije. Svaki telefon volim prilagoditi svojoj rutini te ga napuniti sebi dragim aplikacijama te sam isto učinio i s XZ3. Na moju sreću i iznenađenje, Xperia XZ3 mi nije pokazivala znakove usporavanja, pregrijavanja niti zastajanja. XZ3 se znao blago zagrijati jedino pri dužoj sesiji 3D mapiranja nečijeg lica (jer je to ljudima bilo itekako zanimljivo) i pri dužem gamingu, ali problema s brzinom nije bilo na vidiku. Telefon je radio glatko i brzo te je bez problema pokretao čak i emulatore konzola (zaigrao sam Super Mario Sunshine – Nintendo Gamecube, God of War – Sony Playstation 2, God of War Chains of Olympus – Sony PSP), a i najzahtjevniji igraći naslovi za Android platformu mu nisu bili problem. Sustav je doslovno klizio (o ovomu nešto poslije) kroz naredbe pa sam tu ostao itekako iznenađen.

Negativna strana 1 – Softver

Sa Sony softverom sam unatoč fantastičnoj brzini i fluidnosti imao probleme na drugom frontu. Iako mnogi smatraju da Sony samo u pogledu dizajna kaska za modernim trendovima (koji su s razlogom postali trendovima), softver mi je unatoč srodnosti s tvorničkim Androidom imao nekoliko nedostataka. Zanimljivo je to da svaki put kada izvadite ili umetnete ladicu za SIM i MicroSD karticu, Xperia XZ3 bez ikakvog upozorenja ili upita izvrši ponovno pokretanje telefona. Iako je ovo u starim verijzama Androida bilo obavezno, odavno sličnu stvar nisam doživio. Tako sam usred prvog namještanja telefona odlučio izvaditi ladicu da bi mi se telefon prisilno ponovno pokrenuo i uništio mi ono što sam tada pokušavao namjestiti. Da stvar bude gora, kada se telefon ponovno pokrenuo te sam se odlučio umetnuti obje kartice, XZ3 se ponovno pokrenuo što me je ponovno iznenadilo. S Josipom sam razgovarao i nismo došli do zaključka zašto bi ovakvo ponašanje softvera bilo potrebno. Ako imate neku ideju, javite nam ju jer kod ostalih telefona su stvari znatno drukčije. Drugi problem sa softverom je nedostatak funkcije povlačenja prsta prema dolje sa sredine zaslona za obavijesti (to se može relativno lako srediti drugim launcherom, no htio sam ostati na originalnom) te nedostatak ikakvih gesti umjesto navigacijske trake što bih zaista volio vidjeti u budućoj nadogradnji.

Pozitivna strana 2 – Prednja kamera

Da smo Josip i ja potpuno različiti korisnici pametnih telefona, pokazala je i prednja kamera koju je Josip kudio, a ja ju moram pohvaliti. Osobno mi se dopao širok kut fotografiranja a i količina detalja u gotovo svim uvjetima. Očekivano je da prednje kamere unatoč silnim unaprjeđenjima ne mogu hvatati baš savršene selfie fotografije u noćnim uvjetima, no smatram da je XZ3 to činio i više nego solidno. Dodatni efekti koji se mogu softverski ubaciti su zabavni pa sam sa zadovoljstvom dijelio selfie fotografije sebe i ljepše mi polovice. Što se tiče prednjih kamera, mogu reći da mi je jedna od boljih koje sam isprobao, a definitivno je među najzabavnijim (zbog spomenutih efekata).

Negativna strana 2 – Dizajn

Ne, neću osuditi sam izgled telefona jer je to ionako potpuno subjektivna stvar, nego njegov oblik. Iako mi je prednjica telefona lijepa, a stražnja strana mi i ne izgleda oku najugodnije, svakako telefon ionako uglavnom gledam sprijeda. Ono u čemu leži moj najveći problem s telefonom je njegov oblik, odnosno oblik njegove stražnje strane u kombinaciji s ekstremno klizavim staklom. Xperia XZ3 se čini kao telefon koji je nemoguće koristiti bez zaštitne maskice, a ja sam to morao činiti tjedan dana. Zbog blago zaobljene stražnje strane, telefon jednostavno traži obližnje podove i skliznut će i pri najmanjem nagibu. Dogodilo mi se to da je XZ3 „pokušao iskočiti“ iz prednjeg džepa mojih hlača dok sam sjedio zbog svoje skliskosti, a hlače su bile poprilično uske (davno sam odustao od rap karijere) zbog čega sam jedva čekao vratiti telefon Josipu. Ako planirate kupiti XZ3, obavezno kupite gumenu zaštitnu maskicu! Od ostalih stvari mi je smetao položaj senzora za otisak prsta jer imam malo duže prste pa sam u 80% slučajeva pokušao otključati telefon pritiskujući kameru.

Pozitivna strana 3 – Zvučnici

Ne sjećam se kada sam zadnji put koristio pametni telefon čiji su zvučnici bili okrenuti prema meni pa me tako Xperia XZ3 itekako pozitivno iznenadio u ovom pogledu. Zvuk iz dvaju stereo zvučnika koji su okrenuti prema korisniku je glasan, čist, ima dovoljno dubine te dobro reproducira i visoke tonove te je pravi užitak upustiti se u dužu gaming sesiju ili pregledati cijelu playlistu YouTube klipova. Velik sam audiofil i strastven glazbenik pa mi ovakve stvari znače vjerojatno više nego što će značiti vama, no znajte da ćete uz Xperia XZ3 impresionirati prijatelje na nekom manjem party-u kada vaš telefon bude glasniji i jasniji od većine jeftinijih laptopa.

Negativna strana 3 – Zakrivljen zaslon i Edge Sense

Iako se ova cijela negativna strana mogla smjestiti pod sekciju dizajn, odlučio sam joj posvetiti poseban dio. Ako ste pratili moje recenzije, onda znate da ne mogu podnijeti zakrivljene zaslone zbog toga što otežavaju rukovanje telefonom, a funkcionalno ne donose ništa pretjerano korisno. Čovjek sam koji preferira korisno nad lijepim pa me je XZ3 u ovom pogledu razočarao. Zakrivljen zaslon čini telefon znatno težim za rukovanje, a sam Edge Sense kojeg je Sony ubacio u softver se uključuje i kada telefon držim mirno, što ne bi trebao. Edge Sense sam isključio nakon 10 minuta korištenja telefona, a zakrivljen zaslon mi je otežavao i povlačenje izbornika s lijeve strane. Nadam se da će Sony malo u budućnosti poraditi na ovome te što se mene tiče, izravnati zaslon.

Pozitivna strana 4 – Ambient display

Iako do sada nisam bio velik ljubitelj Ambient displaya u pametnim telefonima (zaslona koji je uvijek uključen te prikazuje sat, razinu baterije i obavijesti), Xperia XZ3 je po mom mišljenju najbolje odradila taj dio. Ambijentalni zaslon prikazuje sve što me zanima, čini to na lijep način te što je najbitnije, čini to samo onda kada to zaista i želim. Ambijentalni zaslon se uključuje kada podignem telefon, izvadim ga iz džepa, prijeđem rukom iznad njega te tako mi odmah prikaže imam li ikakvih obavijesti, a ne crpi mi bateriju konstantno u pozadini. Za one koji ne vole ovakvo nešto, tu je i LED lampica za obavijesti koja radi u tandemu s ambijentalnim zaslonom pa mi je ova kombinacija uvelike olakšala korištenje telefonom.

Negativna strana 4 – Svjetlina zaslona

Kako se radilo o OLED zaslonu i flagship telefonu, moja očekivanja su bila poprilično velika. Nažalost (ali inače na sreću), ovih dana je u Mostaru bilo itekako sunčano, a Xperia XZ3 jednostavno nije imala dovoljno osvijetljen zaslon da bez stvaranja sjene nad njim jasno vidim što se na njemu događa. Usporedio sam ga s nekim jeftinijim modelima konkurencije i zaključio da je ovo dio na kojem se itekako može poraditi pa se nadam da nadolazeća Xperia 1 neće imati ovakvih problema. Može to Sony i malo svjetlije!

Pozitivna strana 5 – Izdržljivost

Baš zbog toga što je XZ3 tako prokleto klizav, moram priznati da mi je nekoliko puta sletio sa stola i kreveta što me je u tim trenucima užasnulo. Na sreću, unatoč naizgled krhkim materijalima, Xperia XZ3 je preživjela tih nekoliko padova (sramota me je reći da ih je bilo minimalno pet) bez ikakvih problema te na njoj nije ostala ni najmanja ogrebotina. Iako je cijeli ovaj dio teksta zapravo sreća u nesreći, moram priznati da uz nešto „kockastiji“ dizajn telefona, ne bih ni saznao koliko je izdržljiva Xperia XZ3. Za vas koji volite ostavljati telefon na blago zakrivljenim površinama (ili u džepu dok sjedite), XZ3 će moći izdržati barem pet padova na tvrdu podlogu, no ako želite to sami isprobati, činite to na vlastitu odgovornost.

Zaključak

Iako je Xperia XZ3 u mojih tjedan dana korištenja prikazao više pozitivnih strana nego negativnih, moram priznati da bih osobno pričekao novu generaciju telefona. Dosta problema koje sam naveo su lako ispravljivi softverskim nadogradnjama, no dizajn je nemoguće promijeniti. Ako svakako svoje telefone koristite sa zaštitnim maskicama, možete gotovo otpisati probleme sa skliskosti telefona, jer XZ3 zaista ima pozitivnih strana. Stražnja kamera mi nije bila niti odlična, niti loša, niti sam ju previše koristio stoga se smatram nedostojnim da o njoj pišem u širem spektru, no bila je dobra, no ne i u rangu u kojem bi očekivao. Autonomija mi je bila na zadovoljavajućoj razini pa mi je XZ3 bez problema izdržao dan korištenja bez punjača.

Kao mali bonus za kraj, moram pohvaliti Sony za najbolje izvedeni način rada jednom rukom u čemu su pobijedili cijelu konkurenciju. Ova stvar mi je olakšala korištenje telefonom te ga je vjerojatno spasila od još nekoliko padova. Sve u svemu, Xperia XZ3 je dobar telefon, no nije dobar flagship, pogotovo kada se njegova početna cijena uzme u obzir. S obzirom na to da su cijene XZ3 modela opale, definitivno ga vidim kao poželjnu alternativu onima kojima su konkurentni modeli dosadni i nedovoljno drukčiji.

Druge recenzije:


Citiraj
Share: