Prisjetimo se Samsu...
 

Prisjetimo se Samsungove Galaxy S linije pred izlazak Galaxy S10! Trnovitim putem do zvijezda...  

  RSS

Ivan Tadić
(@ivan-t)
Član Admin
Član od: prije 2 godine
Komentari: 920
12/01/2019 10:03 am  

Iako Samsung kao jedna od vodećih korejskih tvrtki nije bio baš nepoznat prije početka Galaxy serije pametnih telefona (proizvodnja TV-ova, kućnih kina, kućanskih aparata te mobitela), upravo je Galaxy serija pametnih telefona pokrenula revoluciju i postavila snažne temelje za daljnji razvoj. Samsung je predstavio svoj prvi Galaxy telefon u Travnju (Aprilu) 2009. godine pod nazivom Samsung Galaxy (I7500). Od tog trenutka, pa sve do danas, tik prije najave Galaxy S10 trojca, Samsung je izrastao u još većeg tehnološkog diva i osigurao da se njihovo ime u tehnološkom svijetu ne spominje uzalud. Samsung se upravo zato prisjeća svih uspona i padova od tog sudbonosnog trenutka pa do danas.

Samsung Galaxy S serija povijest - Galaxy I7500

Godinu dana nakon Galaxy I7500, Samsung je na tržište izbacio Samsung Galaxy S koji je sa svojim snažnim čipom, 4“ Super AMOLED zaslonom te 5MP kamerom pokazao svijetu da alternative iPhoneu postoje.

Samsung Galaxy S serija povijest - Galaxy S

Nakon toga, Samsung Galaxy S2 je donio poboljšanje u svakom segmentu uključujući 4.3“ Super AMOLED zaslon, dvojezgreni procesor te 8MP kameru i zbilja privukao pažnju. A onda je došao možda i najvažniji telefon iz cijele Galaxy S linije.

Samsung Galaxy S serija povijest - Galaxy S2

Samsung Galaxy S3 je donio četverojezgreni procesor, cijelih 1GB RAM-a (tada je to bilo impresivno), odlične kamere te moderan i lijep dizajn uz pregršt opcija koje smo s vremenom počeli nazivati bloatware. Bio je to prvi Samsungov flagship koji je počeo ravnopravnije izmjenjivati udarce s Appleovom postavom.

Samsung Galaxy S serija povijest - Galaxy S3

Samsung je onda igrao na sigurno te je Samsung Galaxy S4 u mnogočemu bio samo blaga nadogradnja od svog prethodnika, osim u dvije stvari. Galaxy S4 se iznimno jako grijao (krivac je bio Qualcomm i Snapdragon 600) te je imao masivnu količinu bloatwarea (predinstaliranih aplikacija i opcija koje se ne mogu pobrisati) što je usporavalo rad telefona.

Samsung Galaxy S serija povijest - Galaxy S4

Već je i Samsung primijetio da će uskoro morati napraviti značajne promjene u dizajnu svojih telefona, no po zadnji put je uložio sve i na tržište izbacio Samsung Galaxy S5. U vrijeme izlaska na tržište, Galaxy S5 je bio po mnogim stvarima ispred svoga vremena, ali se i dalje u dizajnu držao onoga što je Galaxy S seriju tada činilo poznatom, uz male promjene. Galaxy S5 je bio brz, imao dobre kamere, bio je i vodootporan, također je bio jedan od rijetkih telefona (a i danas je) čiji je utor podržavao USB 3.0 brzine (za ekstremno brzo prebacivanje podataka s telefona i na njega). Uz sve dobro što je donio, to je bio softverski najnapuhaniji telefon čiji je tada jako snažan hardver jedva uspijevao izvršavati naredbe, a pojavili su se i određeni problemi sa zaslonima, promjena je bila nužna.

Samsung Galaxy S serija povijest - Galaxy S5

Samsung Galaxy S6 je bio telefon s kojim je Samsung počeo izbacivati nepotrebne stvari te ostavljati samo ono što je korisnicima bilo potrebno donijevši noviji dizajn, premium materijale, nevjerojatne kamere i odličnu brzinu. Samo je šteta što je baterija bila najveća žrtva u tom restrukturiranju pa je Galaxy S6 imao užasnu autonomiju, ali je uz sebe donio i posebnu Galaxy S6 Edge verziju koja je započela trend koji se do danas nastavio.

Samsung Galaxy S serija povijest - Galaxy S6

Kao što je svojstveno Samsungu, nakon velikog rizika, trebalo je popraviti sve nedostatke i narednu godinu odigrati na sigurno. Galaxy S7 i Galaxy S7 Edge su bili sve ono što su njihovi prethodnici trebali biti donijevši još bolje kamere, blago prerađen dizajn, popravljenu autonomiju i brže komponente. Šteta je samo što je velik dio uređaja iz ove serije imao probleme sa zaslonom (sjetite se rozih crta). Nekako se samo u dvije godine, opet osjetilo zasićenje istim dizajnom te su promjene bile pred vratima, a izgleda da će nas ovakav trend od sada uvijek pratiti kod Samsungovih telefona.

Uz mnogo rizika, Samsung je uspio redizajnirati ono što smo do tada nazivali pametnim telefonom. Samsung Galaxy S8 i Samsung Galaxy S8+ su bili telefoni koji su donijeli „Infinity Display“ zaslone s gotovo nepostojećim okvirima (za tadašnje standarde) te su također standardizirali zakrivljene zaslone te izbacili „obične“. Uz mnoštvo promjena u iznutricama, kamerama i dizajnu, naravno da se pojavilo nekoliko propusta. Ponovno je baterija bila ta koja je patila (kod S8 modela posebno), a ni jedan zvučnik nije bio baš kristalne kvalitete zbog vodootpornosti.

Ponovno se igralo na sigurno te su Samsung Galaxy S9 i Samsung Galaxy S9+ modeli donijeli sve sitne, ali i ne baš tako sitne ispravke koje su bile potrebne prethodnim modelima. Popravljena je bila autonomija, kamere su dobile promjenjiv otvor blende, broj zvučnika se udvostručio te im je kvaliteta znatno popravljena, a upravo smo taj dvojac zbog svega toga nazvali najsigurnijim kupovinama u 2018. godini, ali i trenutno. Na kraju prethodne godine, činilo se da je sve na svome mjestu, ali onda nas je Samsung iznenadio najavama i glasinama da nove značajne promjene stižu kod narednih modela.

galaxy s9 slaba prodaja - Slika 1

Ne, nismo zaboravili Galaxy Note liniju, ali s obzirom na to da uskoro stiže upravo obnova iz Galaxy S linije, smatramo da je važnije prisjetiti se svega što je ista linija donijela te pokušati pretpostaviti što će donijeti u budućnosti. S obzirom na to da će Galaxy S10 trojac donijeti značajne promjene, ne bi se trebali iznenaditi da s promjenama stignu i blagi propusti koje će njihovi nasljednici zasigurno ispraviti, no mi se svakako promjenama veselimo te nam je drago da nas je Samsung odlučio „počastiti“ redizajniranim telefonima svake dvije godine. Neka im samo ta navika ostane u budućnosti.

Jeste li ikada koristili ijedan Samsung Galaxy telefon? Ako ste ljubitelj Samsunga, koliko ste već njihovih telefona promijenili? Što očekujete od budućnosti i koji je vaš najdraži Samsung Galaxy S model? Javite nam u komentarima i na forumu.

Slični članci:

Članak koji nas je inspirirao


Citiraj
G1ML1
(@g1ml1)
Prominent Member
Član od: prije 2 godine
Komentari: 536
20/01/2019 5:17 pm  

Eh kad se sjetim kad je S3 tek izaso i kad je bio jako popularan, jedna cura iz mog razreda (ciji je otac velika politicka faca u mom gradu) je dobila S3 i to se proculo citavim razredom. To je tad za mene bio mindfuck


OdgovoriCitiraj
Share: