YouTube pod paljbom – Dječji materijal mora na YouTube Kids?!  

  RSS

Ivan Tadić
(@ivan-t)
Član Admin
Član od: prije 3 godine
Komentari: 986
20/06/2019 7:00 pm  

U SAD-u itekako ozbiljno shvaćaju zakone o privatnosti djece, a na one druge vjerojatno zaškilje jer najviše američkih tvrtki upravo krši zakone o privatnosti. Kako se na YouTubeu nalazi sve više materijala namijenjenog djeci, algoritam često zna pogriješiti prilikom preporuka sljedećih video zapisa, a ako to ukombinirate s automatskom reprodukcijom idućeg videa (koja dođe uključena prilikom prijave), imate recept za katastrofu.

FTC (Federal Trade Commission) trenutno vrši istragu na YouTubeom te nad njegovim algoritmima zbog nesretnih slučajeva koje su prijavili američki korisnici. Naime, njihova djeca bi gledala sadržaje namijenjene za njihovu dob, a zatim bi YouTubeov algoritam preporučio video zapise u kojima se nalaze stvari koje ili nisu podobne za djecu, ili sadrže nešto što bi moglo odvući djecu u ruke pedofila.

YouTube Kids kazna za kršenje prava djece - Slika 1

Ekipa koja stoji iza YouTubea trenutno sagledava sve svoje opcije, a predlaže se to da se sav materijal namijenjen za djecu preseli na YouTube Kids aplikaciju. Naravno, za YouTube bi ovo značilo gubljenje ogromnog broja reklamFTCa jer se velik broj YouTubera okrene prema sadržaju za djecu i onda im algoritam umeće reklame za djecu na video zapise na čemu i YouTube i oni koji stvaraju video zapise zarađuju. Druga stvar koja se može učiniti je isključivanje automatske reprodukcije narednih video zapisa, ali to neće načiniti da YouTube algoritam postane bolji i prestane djeci preporučivati video zapise koji nisu namijenjeni njihovoj dobnoj skupini.

Pored svega, YouTube je prekršio zakon o privatnosti djece u online prostoru tako što je prikupljao podatke o osobama koje su mlađe od 13 godina. Svakako se problemi stvaraju, a rješenja ne pronalaze. Što biste vi učinili u ovakvoj situaciji? Što mislite da će YouTube poduzeti?

Slični članci:

Izvor


Citiraj
living life1970
 living life1970
(@living life1970)
Član od: prije 4 tjedna
Komentari: 1
20/06/2019 8:01 pm  

Bilo bi najbolje da Youtube razvije softver koji bi prilikom svake objave zapisa sam dao mogućnost vlasniku zapisa da odabere dobnu skupinu ljudi kojima bi zapis bio dostupan s tim da bi trebalo napraviti bar ćetri dobne skupine a i prema njima različito primjenjivati algoritme.Na taj način bi se posebno zaštitila djeca do 12 godina, a tinejdžeri i adolescenti do 18 godina ne bi bili uskraćeni ta youtubere influesere koji se baziraju upravo na ovu kategoriju a s druge strane bili bi zaštićeni od sadržaja koji nisu primjereni za osobe ispod 18 godina jer mnogi filmovi i njihove reklame kontaminiraju ovu dobnu skupinu.


OdgovoriCitiraj
Ivan Tadić
(@ivan-t)
Član Admin
Član od: prije 3 godine
Komentari: 986
20/06/2019 8:34 pm  

Problem je što svi autori video zapisa žele da ih se što više gleda pa ih unatoč sadržaju uvijek omoguće za sve dobne skupine.


OdgovoriCitiraj
kvaju
(@kvaju)
Novi Član
Član od: prije 2 godine
Komentari: 2
23/06/2019 3:32 pm  

Ma ja bi ih isto natjerao da materijal za djecu ide samo na YT kids aplikaciju, i da se i taj materijal strogo nadzire. Prosto nemogu vjerovati kakvih bolesnika ima na internetu, i šta djeci serviraju, ja se sav stresem kada pogledam nekada na šta klinka 'slučajno' naleti. Iako baš pazim da ne dajem uopće mob djeci, u rijetkim slučajevima kada dam, dosta lako dođu do tih sranja, bilo na YT, ili YT kids aplikaciji.


OdgovoriCitiraj

Napišite odgovor


 
Share: