Xiaomi razvio "umjetnu inteligenciju" koja popravlja loše fotografije!  

  RSS

Josip Zeljko
(@josip-z)
Član Admin
Član od: prije 4 godine
Komentari: 1255
06/12/2018 10:36 am  

Izgleda da se Xiaomiju doista isplatilo otvoriti poseban odjel za kamere. Ove godine svjedočimo drastičnom rastu kvalitete kamera na svim Xiaomi uređajima i  nekadašnja slaba točka brzo postaje jedan od njihovih jačih aduta. Novi plod njihovog rada je DeepExposure AI, "umjetna inteligencija" koja je naučena da popravi loše fotografije.

Xiaomi DeepExposure AI

Konkretno, ovaj AI popravlja fotografije sa lošom ekpozicijom npr. kada je slika previše svijetla ili previše tamna. Algoritam tj. AI to čini tako da osnovnu fotografiju razdvoji u nekoliko fotografija, pojedinačno im promjeni ekspoziciju i onda najbolje dijelove tih fotografija spoji u jednu. Rezultat je fotografija koja izgleda puno bolje od originala.

Ovaj algoritam baziran je na GAN mrežama (Generative Adversarial Network), koje su zapravo klasa algoritama za umjetnu inteligenciju koje se koriste u nenadziranom strojnom učenju. U ovom slučaju Xiaomi se koristio RAW fotografijama iz MIT-Adobe FiveK dataseta. Osim RAW fotografija, svaka od tih fotografija je obrađena od strane pet različitih eksperata. Tim u Xiaomiju koristio je 3000 fotografija koje je uredio expert "C". Algoritam je na temelju tih podataka naučio kako najbolje obraditi fotografije.

Xiaomi umjetna inteligencija

Puno više detalja o cijelom istraživanju možete pronaći u PDF dokumentu koji obuhvaća cijelo istraživanje. Možete ga pronaći klikom ovdje. P.S. nadamo se da vam je matematika jača strana.

Nije poznato kada će (i hoće li) Xiaomi ovo primjeniti u konkretnim proizvodima. Jedno je sigurno - jednom kada ovo predstave to neće biti tiho i budite uvjereni da će se pohvaliti svojim postignućem. Mi se samo nadamo da će to biti što prije.

Izvor 1, Izvor 2

Ova tema je mijenjana prije prije 6 mjeseci od Promo

Citiraj

Napišite odgovor


 
Share: