Samsung pokazao pametni telefon sa savitljivim zaslonom! Samsung Experience je od sada OneUI!  

  RSS

Josip Zeljko
(@josip-z)
Član Admin
Član od: prije 4 godine
Komentari: 1207
07/11/2018 9:22 pm  

Uvodni dio Samsung Developer konferencije u San Franciscu je upravo završio i malo je reći da je bilo mnogo zanimljivih stvari. Bez premca najzanimljivija bila je kratka prezentacija Infinity Flex zaslona koja je završila tako da je pokazan prvi Samsungov savitljivi pametni telefon. Cijeli dizajn nije otkriven jer su osnovne linije bile sakrivene unutar posebnog kućišta, ali generalna ideja je bila itekako vidljiva. Na vanjskoj strani se nalazi jedan manji zaslon gdje možete raditi sve stvari koje inače radite sa pametnim telefonom. Jednom kada telefon "rasklopite" dolazite do unutarnjeg zaslona koji će vam poslužiti kao tablet. U osnovi dobivate pametni telefon i tablet u jednom uređaju.

Justin Denison (Foto: The Verge)

Već na prvi pogled bilo je jasno da je ovo mnogo naprednije od nedavno predstavljenog Royole Flexpai savitljivog uređaja. Samsung tvrdi da će već u narednim mjesecima tehnologija biti dovoljno zrela za masovnu proizvodnju što gotovo sigurno znači da će službeno predstavljanje biti nekada na početku sljedeće godine. Možda već kada bude predstavljen Galaxy S10?

Samsung OneUI

Samsung je svjestan da takav dizajn ništa ne vrijedi bez dobrog softvera pa su tako prezentirali novi skin koji će zamijeniti Samsung Experience. Zove se OneUI i već od sutra kreće u otvorenu developer betu u nekoliko zemalja kao što su Njemačka, SAD i druge. Moći će ga preuzeti korisnici Galaxy S9 i Galaxy Note 9 pametnih telefona i eventualno bi se trebao pojaviti na velikom broju Samsungovih uređaja. Ključne značajke novog sučelja su fokus na jednostavnost, pomicanje svih dodirnih elemenata na dno, gdje su lagani za dosegnuti palcom, i naravno prilagođenost novim savitljivim zaslonima. Već na ovoj Developer konferenciji Samsung će pokazati developerima kako da pripreme svoje aplikacije za savitljive pametne telefone.

OneUI

OneUI premješta dodirne elemente na donji dio zaslona

Pokazana je i mogućnost kako će u tabletnom načinu biti moguće koristiti tri aplikacije odjednom. DJ Koh se nije šalio kada je prije nekoliko mjeseci rekao da se žele osigurati da softver bude dobro prilagođen za novi form factor.

Ključni dio ove softverske priče je suradnja sa Google. Predstavnik Googlea je jasno dao do znanja da je ovo smjer kojim ide Android i da sa Samsungom rade na tome da Android bude što bolje prilagođen za savitljive uređaje. Čitajte: nativna podrška je službena!

Bixby i AI

Sve ovo je vrh ledenog brijega. Najvažniji dio prezentacije je bio zapravo prije predstavljanja novog skina i savitljivih telefona. Samsung je otvorio Bixby developerima (Open AI) i predstavio Bixby Developer Studio. Bixby više nije samo glasovni asistent nego umjetna inteligencija koja će se protezati kroz cijeli portfolio Samsungovih proizvoda. Pokazani su i neki novi načini programiranja u "suradnji" sa umjetnom inteligencijom i razne zanimljive stvari. Kompanija ovo smatra jednom od najvažnijih, ako ne i najvažnijom stvari u budućnosti, te su najavili zapošljavanje čak 1000 AI stručnjaka u narednih nekoliko godine te ogromna financijska ulaganja koja mi obični smrtnici ne možemo ni zamisliti.

Još jedan zanimljiv detalj sa prezentacije. Samsung je vrlo kratko pokazao Infinity-U, Infinity-V i Infinity-O zaslone koji su djelovali kao da imaju "rupe" na vrhu. Sprema li nam Samsung Galaxy S10 sa malim zubićem možda?

Za kraj, citat od Justina Denisona  (SVP, General Manager u Samsung America) koji uvijek voli dati poneki "trollerski" komentar tijekom prezentacije: "When we say reimagined, we really mean reimagined".

U svakom slučaju jedna jako dobra prezentacija koja je dala kratki uvid u ne tako daleku budućnost.

Što vi mislite o svemu ovome? Javite nam se u komentarima i na forumu.

 

Ova tema je mijenjana prije prije 5 mjeseci 4 times od Josip Zeljko

Citiraj

Napišite odgovor


 
Share: