Ovo smo dugo čekali! Predstavljen Raspberry Pi 4!  

  RSS

Ivan Tadić
(@ivan-t)
Član Admin
Član od: prije 3 godine
Komentari: 993
24/06/2019 10:35 am  

Iako se na naš portal i na YouTube kanal gleda gotovo isključivo kao na mjesto okupljanja ljubitelja pametnih telefona, i Josip i autor ovog teksta su veliki obožavatelji tehnologije općenito, a računala su nam posebno prirasla srcu. U posljednje vrijeme, posebnu popularnost su ostvarili SBC-ovi (Single Board Computer), koji u određenim poslovima mogu u potpunosti zamijeniti stolna računala, a uz to omogućuju nevjerojatno veliku dozu kreativnosti pri stvaranju novih tehnologija. Nakon dugo čekanja, predstavljen je Raspberry Pi 4, nasljednik najpopularnijeg SBC-a, Raspberry Pi 3.

Tko je pratio scenu ovih „mini-PC-ova“, zna da je Raspberry Pi 3 jedan od (ako ne i) najpopularnijih računala koji se koriste za masu različitih projekata. Pi 3 nije najpopularniji zbog svoje snage (konkurencija ih je tu davno prestigla), nego zato što ogroman broj ljudi upravo za to jeftino računalo izrađuje aplikacije, igre, stavlja ga u različite strojeve... Raspberry Pi 4 je nakon dugo čekanja stigao kao punokrvna nadogradnja, a evo kakve su mu specifikacije.

Raspberry Pi 4 cijena specifikacije predstavljen - Slika 1

Raspberry Pi 4 donosi impresivne nadogradnje na svakom području, a zadržava jednaku cijenu, barem u osnovnom modelu. Tu je Broadcom BCM2711 s četiri jezgre takta 1.5GHz što se i ne čini kao nadogradnja, no zbog daleko bolje sređene arhitekture, ovaj čip je navodno 3X brži od onog s istim brojem jezgri i istim taktom kojeg je imao Pi 3. Uz njega ovoga puta birate između 1GB, 2GB ili čak 4GB LPDDR4 RAM-a (u prethodnika je postojala samo verzija s 1GB). Pi 4 ima Dual-Band WiFi, Bluetooth 5.0 te punokrvni gigabitni Ethernet (LAN).

Tu je konačno i podrška za USB 3.0 standard, a Pi 4 ima 2 USB 3.0 i 2 USB 2.0 utora. Standardni pinovi za GPIO su i dalje tu te Pi 4 i dalje podržava svu periferiju kao i njegovi prethodnici što će veseliti DIY majstore među vama. Ono gdje su se stvari uvelike promijenile su video izlazi. Uz standardne utore za flex-kabele, umjesto punokrvnog HDMI utora, tu su sada 2 Micro-HDMI utora koji podržavaju do 4k 60Hz (iako nije navedeno, ako koristite dva zaslona, limit je 4k 30Hz).

Raspberry Pi 4 cijena specifikacije predstavljen - Slika 2

Novosti ima i u području napajanja jer Pi 4 sada koristi USB-C utor, a zbog novih komponenti, sada ćete trebati napajanje od 5V i 3A (15W). Raspberry Pi 4 cijena je ono zbog čega će ovaj brend i dalje biti popularan, a ovisno o RAM-u iznosi 35$ (1GB RAM), 45$ (2GB RAM) te 55$ (4GB RAM). Iako se cijene na prvu čine jako povoljnima (što realno i jesu), morate uzeti u obzir da se radi o cijenama samih Raspberry Pi 4 računala, bez apsolutno ikakve dodatne opreme (morate napajanje kupiti sami). Cijene Raspberry Pi 4 uz dodatnu opremu znatno rastu čak i do 119$, no tada imate gotovo punokrvno računalo veličine vašeg pametnog telefona.

Jeste li pratili SBC scenu? Sviđa li vam se Raspberry Pi 4?

Izvor


Citiraj
Jonny
 Jonny
(@Jonny)
Član od: prije 1 mjesec
Komentari: 3
26/06/2019 8:10 am  

Da, pogotovo jer sto posto emulira Amlgu


OdgovoriCitiraj

Napišite odgovor


 
Share: