Qualcomm predstavio Snapdragon 855 SoC sa podrškom za 5G mreže!  

  RSS

Josip Zeljko
(@josip-z)
Član Admin
Član od: prije 4 godine
Komentari: 1255
05/12/2018 1:06 pm  

Dok Bosna i Hercegovina još uvijek čeka na ukidanje analognog signala i puštanje u opticaj prve 4G mreže ostatak svijeta polako počinje sa prelaskom na 5G mreže. Štoviše, prije dva dana u Sjevernoj Koreji su tri velika operatera počela nuditi prve 5G usluge. Nema ni najmanje sumnje da će u narednoj godini 5G biti glavni "buzzword" stoga ni najmanje ne čudi da je Qualcomm jučer prilikom predstavljanja Snapdragon 855 procesora najveći fokus bacio upravo na to. I da, dobro ste čuli! Novi Snapdragon službeno nosi oznaku "855", dok je 8150 bio samo interni radni naziv.

Službeno predstavljanje održano je na Snapdragon Technology Summit eventu koji će trajati ukupno tri dana. Jučer nije otkriveno previše detalja o Snapdragonu 855. Qualcomm se tek pohvalio trostruko većim AI performansama i sa novim Vision Processorom koji može mapirati dubinu pri 60 fps-ova. To bi navodno trebalo znatno pomoći u AR primjenama, ali bi također trebalo prepoznati koga i što slikate ili snimate. Od prije je poznato da će Snapdragon 855 biti izrađen u 7nm proizvodnom procesu što bi trebalo donijeti manje zagrijavanje, bolje performanse i bolju energetsku efikasnost. Oni sočniji detalji vezani za postotke i performanse biti će otkiveni danas i sutra. Ako ste nestrpljivi uvijek možete baciti pogled na testove što su procurili zahvaljujući benchmark testovima.

Podrška za 5G stiže preko novog X50 modema, no on neće biti standardni dio svakog Snapdragon 855 procesora. Za one kojima ne treba 5G tu je X24 LTE modem koji omogućava teoretske brzine do 2 Gbps. Za očekivati je da će tijekom sljedeće godine veliki broj high-end modela raspolagati upravo sa ovim 5G modemima, a moguće je da će to biti jedan od načina na koji će kompanije podjeliti svoje top modele (jeftiniji sa 4G, skuplji sa 5G).

Qualcomm je također danas predstavio i ultrasonični in-display skener otiska prsta, Qualcomm 3D Sonic Sensor, koji bi trebao biti značajan korak naprijed u odnosu na trenutne optičke skenere otiska prsta. Optički imaju problem sa mokrim prstima, prašinom i sličnim stvarima dok će ultrasonični u takvim situacijama raditi bez ikakvih problema.

 

Izvor


Citiraj

Napišite odgovor


 
Share: