Qualcomm izgubio na sudu! – Monopol nad modemima mora prestati!  

  RSS

Ivan Tadić
(@ivan-t)
Član Admin
Član od: prije 2 godine
Komentari: 899
23/05/2019 3:00 pm  

Američki FTC (Federal Trade Commission) je već neko vrijeme na sudu optuživao Qualcomm zbog monopola te nepoštenih poslovnih praksi kojima je ovaj proizvođač čipova navodno „ugušio“ konkurenciju. FTC se nije slagao ni s tim što Qualcomm navodno uzima preveliku proviziju za posao koji čini te tako ima dovoljno sredstava za brži napredak od konkurencije. Američki sud je donio presudu i FTC je odnio pobjedu.

Prije čitanja, koristite li telefon s Qualcommovim čipom? Smatrate li da je u svijetu Androida Qualcomm najbolji proizvođač ili da i Exynos, Kirin i MediaTek čipovi imaju što pokazati? Ostavite komentar ispod članka!


Pročitajte još - Qualcomm i Apple postigli sporazum! Intel potpuno prestaje sa radom na 5G modemima...


Ono što je sutkinja Lucy H. Koh iznijela prilikom presude je to da je Qualcomm kriv po svim optužnicama te da uz sve novčane kazne i sudske troškove mora promijeniti dogovore s postojećim tvrtkama te promijeniti ekskluzivne ugovore koje određenim tvrtkama daju nepoštenu prednost nad konkurencijom. Da se osigura izdržavanje presude, idućih 7 godina će Qualcomm kao tvrtka prolaziti kroz tehničko i pravno nadgledanje, a Qualcomm se uz to neće smjeti miješati u suradnju njihove konkurencije s vladinim udrugama prilikom istraga.

Qualcomm izgubio sudski spor gušenje konkurencije - Slika 1

Kako su Qualcomm i Apple konačno odložili ratne sjekire i svojim novim dogovorom praktički izbacili Intel iz utrke za 5G modeme (u čipovima), tako je ovakva presuda američkog suda stigla kao hladan tuš i spuštanje na zemlju ovog tehnološkog giganta. Smatrate li da je Qualcomm zaista „ugušio“ konkurenciju ili su zasluženo tu gdje jesu zbog kvalitetnih čipova? Ostavite komentar ispod članka!

Slični članci:

Izvor


Citiraj
Vuki
 Vuki
(@Vuki)
Član od: prije 4 mjeseca
Komentari: 35
25/05/2019 9:23 am  

Definitivno sam protiv gušenja bilo koje firme, ali sam APSOLUTNO protiv monopola. Nikada nisam koristio flagship uređaje, ali sam promenio do sada 14 Huawei - Honor telefona (kirin) , 2 Samsung modela (exynos) 3 HomTom modela (mediatek), 1 LG (snapdragon), 1 HTC (Qualcomm MSM), 1 Tesla (mediatek). Iz mog iskustva, Kirin smatram za najbolji i najoptimizovaniji čipset, s tim da po onome što čitam,zaključujem da se i Mediatek opasno približio najboljim procesorima i to u više različitih segmenata. Što je veća (zdrava) konkurencija, veći je i kvalitet, a niže su cene.


OdgovoriCitiraj

Napišite odgovor


 
Share: