Huawei će ubuduće blokirati launchere na svojim pametnim telefonima!?  

  RSS

Josip Zeljko
(@josip-z)
Član Admin
Član od: prije 4 godine
Komentari: 1297
11/01/2019 11:01 am  

Gotovo nevjerovatna vijest stiže danas iz Kine. Huawei je naime objavio kako od naredne EMUI  9 nadogradnje više neće biti moguće koristiti druge launchere na njihovim pametnim telefonima. Znači, ako vam iz nekog razloga smeta EMUI i želite malo promjeniti izgled (ili način rada) svog telefona to više neće biti moguće niti Nova Launcherom, Go Launcherom, AIO launcherom, niti bilo kojim drugim popularnim launcherom. Možete ih instalirati, ali neće vam biti dozvoljeno da ih postavite kao zadane aplikacije. Za sada još nije jasno odnosi li se ovo samo na kineske varijante telefona (gdje je ova "blokada" prisutna već neko vrijeme) ili se sada širi i na globalnu scenu.

Kakvo je objašnjenje?

Kompanija je navela nekoliko razloga s kojim pravdaju ovakav potez. Među glavnima su povratne informacije korisnika koji su se žalili na razne probleme u sustavu jednom kada bi instalirali neki drugi launcher. Pored toga naglasili su da veliki broj tih launchera dolazi sa bloatwareom i reklamama, te da često znaju imati jako negativan efekat na bateriju. Upravo taj problem sa baterijom znao bi često dovesti i do zagrijavanja uređaja.

U jednom se slažemo sa njima - doista je veliki broj launchera koji su po svim standardima najobičnije smeće. S druge strane ima i veliki broj launchera koji su uistinu fantastični i nevjerovatno je da će korisnicima biti onemogućen pristup takvim aplikacijama. Ako sada razmišljate kako ćete uvijek imati opciju otključavanja bootloadera i instaliranja custom romova onda dopustite da vas podjetimo na još jednu stvar - Huawei više ne nudi otključavanje bootloadera! Samo ova dva poteza dovoljna su da veliki broj naprednih korisnika u potpunosti iz razmatranja izbaci njihove uređaje. Android je od svojih početaka uvijek bio simbol za slobodu, ali je očito da Huawei želi ići stopama Apple-a i maksimalno zaključati korisnike u svoj sustav.

Malo je reći da ne odobravamo ovakav potez i nekako se potajno nadamo da će izazvati dovoljno velik revolt da će kompanija na kraju poništiti ovu odluku. Nastave li ovako neće launcheri biti jedina stvar koja je blokirana. Počelo je od bootloadera, sada launcheri, a ubuduće bi mogla biti neka druga stvar koja je u konfliktu sa ugrađenim Huawei aplikacijama ili njihovim načinom zarade. Sjetite se samo Apple-a i kako su blokirali razne aplikacije na Apple trgovini, da bi kasnije sami u svoje telefone dodali funkcionalnosti koje su te aplikacije imale.

Huawei.... što radite?

Izvor


Citiraj
G1ML1
(@g1ml1)
Prominent Member
Član od: prije 2 godine
Komentari: 536
20/01/2019 3:50 pm  

Mislim da ce ovo ogranicit samo na kineske varijante


OdgovoriCitiraj

Napišite odgovor


 
Share: