Apple spreman na odmazdu Kine – Foxconn može preseliti sva postrojenja!  

  RSS

Ivan Tadić
(@ivan-t)
Član Admin
Član od: prije 2 godine
Komentari: 899
12/06/2019 7:26 am  

Kako je trgovinski rat između SAD-a i Kine prouzrokovao nestabilno vrijeme za jednog od najvećih igrača u industriji pametnih telefona (Huaweija), mnogi su pomislili da će Kina na isti način „udariti“ po jednom od najjačih igrača SAD-a. Nakon zabrana suradnje Huaweija sa svim američkim tvrtkama, slična stvar se može dogoditi i Foxconnu koji proizvodi hardver za Appleove proizvode među kojima su najpoznatiji iPhonei.

Prije čitanja, što mislite kako će završiti ova situacija s SAD-om i Kinom za Huawei? Ostavite komentare ispod članka!Hon Hai, poznatiji kao Foxconn je jedan od najvažnijih partnera Appleu jer proizvode veliku količinu hardvera za njih. Već je sada 25% postrojenja Foxconna iseljeno iz Kine, a Young Li – jedan od čelnika Foxconna, tvrdi da je tvrtka spremna pomoći Appleu ako za to dođe potreba te da unatoč mogućim preseljenjima postrojenja može i dalje odgovoriti potrebama tržišta SAD-a gdje Apple prodaje najveću količinu proizvoda. Apple naravno ne želi svojom voljom premještati postrojenja zbog jeftine radne snage u Kini oko koje su se različite kontroverze vrtjele zbog navodno nehumanih uvjeta na poslu pri proizvodnji iPhonea.

Apple iPhone proizvodnja van Kine - Slika 1

Ostatak proizvodnje Foxconn ima i u Indiji, no tamo se uglavnom proizvode stariji iPhonei i to u manjim količinama. Apple i Foxconn su očito bili spremni na „plan B“ zbog toga što su ranije već potpisali ugovor s američkom vladom koja im je omogućila otvaranje tvornice i u SAD-u, u Wisconsinu gdje bi se zaposlilo čak 2000 ljudi. Foxconn bi preseljenjem postrojenja u Indiju i SAD zaobišao moguće probleme s kineskom vladom, a Apple bi ostao gotovo netaknut. Troškove preseljenja bi vjerojatno platio krajnji korisnik jer je poznato to da Apple ne da dirati u čistu zaradu, a do koje su granice spremni ići da se toga drže i u ekstremnim situacijama, ne bi valjalo ni saznati.

Apple iPhone proizvodnja van Kine - Slika 2

Što vi mislite o Appleu? Smatrate li da je američki gigant nedodirljiv? iPhone ili neki Android telefon? Ostavite komentare ispod članka!

Slični članci:

Izvor


Citiraj

Napišite odgovor


 
Share: