Android dobio podršku za savitljive zaslone! Kakve aplikacije očekivati nakon ovog?  

  RSS

Ivan Tadić
(@ivan-t)
Član Admin
Član od: prije 2 godine
Komentari: 772
08/11/2018 10:59 am  

Kako je Samsungovo otkrivanje savitljivog zaslona došlo i prošlo, Samsung je uz to predstavio i nove zaslone sa notchom te One UI kao zamjenu za svoj Samsung Experience. Iako je novotarija bilo mnogo, teško je ne ostati razočaran s obzirom na to da smo očekivali i pametni telefon sa savitljivim zaslonima, a ne samo prikaz koncepta. Bilo kako bilo, ne sumnjamo da će Samsung upravo radi čežnje za telefonom sa savitljivim zaslonom u svoj novi One UI implementirati i način rada sa savitljivim zaslonima.

Na sreću, Google je u poprilično šokantno kratkom vremenu, u biblioteke Androida ubacio podršku za savitljive zaslone odnosno za zaslone promjenjive veličine. Nije poznato hoće li Samsung odmah prihvatiti Googleove standarde ili će kao do sada, prvo implementirati svoju varijantu, a nakon toga preuzeti onu Googleovu. Ista stvar se dogodila s načinom rada podijeljenog zaslona i mnogim drugim opcijama koje je Samsung imao prije tvorničkog Androida.

Android podrška za savitljive zaslone - Gif 1

Google već pokušava napraviti potrebne korake da se kontinuitet rada u aplikacijama osigura bilo da je zaslon presavijen, ili ispravljen. Ovo znači da će aplikacije prilagođavati sučelje trenutnoj veličini zaslona. Do sada, ovo je bila djelomično problematična stvar, ali sumnjamo da Google može napraviti nešto u pogledu glatke tranzicije iz jednog načina rada u drugi.

Da pojasnimo. Trenutno, Android aplikacije ne podržavaju više veličina sučelja odjednom i glatke tranzicije između njih pa zato Android nema glatku tranziciju iz uspravnog u vodoravni položaj rada kao što to imaju iPhonei. Ovo se događa zato što je Android, duboko u svojoj jezgri, omogućio samo ponovno iscrtavanje cijele aplikacije kada se promijene dimenzije zaslona. Upravo iz ovog razloga, sumnjamo da će tranzicije biti glatke i animirane, ali ne i nemoguće. Vidjet ćemo hoće li Google uspjeti izmijeniti Android da ovakve stvari postanu glatke i oku ugodne.

Razvojni timovi aplikacija već mogu svoje aplikacije prilagoditi i ovakvom načinu rada, no sumnjamo da će im se žuriti s obzirom na to da do sada imamo samo jedan komercijalni telefon sa savitljivim zaslonom u vidu Royole FlexPai-a. Uz to, Android će vjerojatno samo promijeniti sučelje aplikacija u ono kod tableta prilikom rasklapanja ovakvih telefona pa dok se Samsung, LG, Xiaomi, Oppo, Lenovo i Motorola ne pridruže savitljivoj ekipi (a priča se da su upravo ove tvrtke već krenule tim putem), nećemo vidjeti neke značajne promjene.

Sviđa li vam se koncept savitljivih zaslona? Mislite li da će to biti trend u narednoj godini? Javite nam u komentarima i na forumu.

Slični članci:

Izvor


Citiraj

Napišite odgovor


 
Share: