Recenzija - Superlux HD-668B Slušalice  

  RSS

Josip Zeljko
(@josip-z)
Član Admin
Član od: prije 4 godine
Komentari: 1256
15/12/2017 11:57 am  

Autor recenzije: Lazar Prodanović

 

 

 


Superlux HD-668B Recenzija

Superlux je inače Tajvanski proizvođač audio opreme koji je postao poznat po dosta dobrim i jeftinim proizvodima prije svega slušalicama.

Danas ćemo se baviti jednim takvim za koje slobodno mogu reći da su postale legendarne. Riječ je o Superlux HD-668B modelu koji predstavlja dio Pro serije preko uha slušalica ovog proizvođača. Proizvođač ih reklamira kao referentne studio monitore mada oni to zbog blagog v oblika zvuka nisu. U svakom slučaju ove slušalice osvajaju po pitanju toga šta nude za cjenu koštanja. Iako nisu ni za studija, DJ miksanja niti bilo koji vid produkcije ono za šta jesu je uživanje u muzici svih ljubitelja muzike i to po pristupačnoj cjeni. No krenimo redom.


HD-668B je polu otvoreni tip slušalice koje prekrivaju cjelo uvo tako da pružaju umjerenu zvučnu izolaciju dok također umjereno i emituju zvuk u okolnji prostor. Polu otvoreni tip slušalica je u suštini zlatna sredina jer otvorene pružaju još širi obim zvučnog prostora (sound stage) dok zatvorene imaju bolju izolaciju pa su bolje po pitanju izrazito glasnih prostora i sredina jer blokiraju vanjsku buku ali je zato obim zvuka i njegov kvalitet generalno gori. Drajveri su veliki 50 mm te 56 Oma a magnet je Nimidiumski što im pruža frekventni opseg od 10 do 30000 Hz. Senzitivnost im je 98dB SPL, 1 MW dok je totalna harmonička distorzija 0.3% na 1Khz/1V. Sve ovo ih svrstava u gornji srednji rang slušalica to jest onih za ljubitelje muzike i hobiste dok ih mnogi smatraju i u niži rang audiofilskih, mada ja neću ići tako daleko jer ipak, smatram da ta klasa počinje oko stvarnih 102~103dB osjetljivosti.

SuperLux HD-668B recenzija

Po pitanju reprodukcije zvuka direktno iz kutije bez podešavanje recimo da baš i ne zvuče sjajno, ali uz malo truda i podešavanja zaista zvuče jako dobro ali više o tome docnije. Slušalice dolaze u ovećoj kutiji sa dva odvojiva kabla koji se mogu mijenjati, jednim od metar i drugim od tri metra dužine, tu je i vrećica za nošenje kao i 3.5 mm na 6.3 mm adapter kao i klip, osigurač za pričvršćavanje kabla sa strane slušalica u kutiji sa nalazi još i po prilično osnovna brošura o proizvodu i njegovoj upotrebi.

Sami kablovi nisu bog zna kakvog kvaliteta i pancir im nije jako savitljiv pa u koliko želite da vam potraju ne treba ih previše usko motati i savijati. Svi džekovi i adapter su pozlaćeni što je pohvalno. Srećna okolnost je to što ćete uvjek moći kupiti zamjenski kabal kakav vam odgovara ukoliko se orginalni pohaba. Inače recimo da Superlux prilično kopira AKG kao brand pa tako Superlux HD-668B po najviše liči na AKG K240, čak je i ambalaža veoma slična mada je HD-668B mnogo napredniji od starih AKG-ovih K240. Traka (držač) za glavu je maltene indentična, mada istaknemo i to kako je to originalno stil Audio Tehnica slušalica a ne nešto što je AKG smislio. Sama traka nema pomičnh djelova te je samo prilagodljiva i pasat će i onim sa većom glavom. Izvedena je sa dvije armaturne metalne žice koje su po prilično izdržljve. Ovo je u suštini dobro jer se nema šta slomiti, isjeći vodive žice i tome slično. Prijanja prilično dobro i pritisak je solidan ali ne previše veliki, tako da ne postoji mogućnost da vam slušalice skliznu sa glave dok nešto radite ili se krećete. Sama udobnost nošenja nije naročita ali je malo bolja u koliko ih podesiti u malo više donji položaj. Ostatak slušalica je u glavnom plastika ali solidne kvalitete tako da nema pucanja i škripanja. Jastučići su od umjetne kože i znaju biti prilično neugodni za duže sesije korištenja pa je preporuka svakako nabaviti zamjenske Valurne. Ovo je naravno puno lakše reći nego učiniti na našim prostorima jer autor nije našao ni jedne od silnih koje pašu (dosta AKG-ovih, Samson-ove i td.). U svakom slučaju je preporuka nabaviti zamjenske kako radi komfora, tako i radi toga što će malo popraviti zvuk (učiniti ga mekšim). Zanimljiv detalj je kako je ulaz sa strane slušalica urađen sa muškim 3.5mm džekom koji vodi u slušalice kratkim komadom kabla, ovoga puta u pitanju je kvalitetan kabal a izolacija je od prave gume (Kaučuka) tako da bez obzira kakve kablove koristili statika od njih se neće prenositi na same slušalice.

Zvuk onako direktno iz kutije i nije baš nešto, u stvaru za moje uši smio bi reći kako je čak i loš. Zvučna scena je jako dobra i prilično široka tako da je separacija individualnih instrumenata dosta dobra. Niski tonovi odnosno basovi su fino zastupljeni ali fali donji fini dio i sub refrakcija dok je vrjeme reakcije brzo ali pomalo kruto. Srednji tonovi su donekle ujednačeni i ravnomjerno zastupljeni ali i to nije baš na nekom naročito visokom nivou i osjete se nedostaci. Većina osoba ovo neće primjetiti ali autor ovog članka voli specifične, karakteristične kako promukle tako i jako visoke i ujedno sa rasponom ženske vokale poput; Janis Joplin, Lene Lovich, Nine Simon, Nine Hagen, Josipe Lisac i td. gdje se to i tek kako primjeti. Visoki tonovi su pomalo tvrdi i prenaglašeni.

Naravno ovo je sve u odnosu na ono kako to može biti. Inače samo testiranje autor je vršio kako na telefonu (Mi Max) koji postiže stvarnu osjetljivosti od 93dB pomoću Neutron audio plejera pri standardnom ograničenju Android OS-a glede izlaza od 48000 Hz kao i na PC-ju sa svojom starom dobrom Audigy 2 ZS Platinum karticom koja ostvaruje 96dB osjetljivost uz pomoć Foobar2000 audio plejera s ASIO drajverom pri 24 bitnom samplovanju na 96000 Hz što je otprilike i maksimum što slušalice mogu razlučiti. Od izvora koristio sam sve od Youtube rijetkih visoko kvalitetnih zapisa preko rijetkih 96KHz 24 bitnih Flac (lossless) numera koje posjedujum preko par vinila i na starom dobrom Iskrinom gramofonu koje sam za ovu priliku morao iskopati na tavanu. ??? Također sam koristio i standardne popularne kao i nove kompresovane formate kao MP3 te nove kao Opus. Takozvane lossy formate. Problem sa dobrim slušalicama i starim MP3-cama na 128~160KB bitrajetu je naravno taj što ovi zvuče prilično loše dok 320KB CBR ili 256 V2 VBR zvuče ipak solidno. Stari dobri MP3 i onako ne može više od CD kvaliteta i to pri 16 bitnom semplovanju što je značajno manje nego što same slušalice mogu da ostvare. Opus sa druge strane ide više do 48KHz i pri 32 bitnom semplovanju opet bitrejt potreban je 192, 256, 320 kbps pri 48KHz u zavisnosti od korištenog sample-rejt-a 16/24/32 bita što Opus prilikom enkordovanja prilagođava sam automatski prema izvoru. Opus zvuči značajno bolje i razlike u poređenju sa 96KHz Flac-om su stvarno minimalne. Ova mala distrakcija je sa razlogom tako da znate šta možete da očekujete po pitanju izvora za reprodukciju. Također žanrova koje sam koristio je mnogo od elektronike (elektro, high cut, low cut...), džeza, bluza, rock and roll-a (svih generacija, klasičnog, progresivnog i psihodelije), klasike i td. jer jednostavno volim muziku (još uvijek).

Superlux HD-668B je u stanju da pruži jako mnogo kada se pravilno podesi i to za sve glazbene pravce! Ali to nije naj lakša stvar za učiniti zato što su prilično zahtjevne. Tako za potpuno podešavanje i pretvaranje HD-668B u pravi referentni studijski monitor bit će potreban puni grafički ekvilajzera, potpunog opsega sa 30 podesivih frekventnih presjeka kao naravno i slika frekventnog odziva od strane samog proizvođača. Postupak je jednostavan i isti za svake slušalice. Prenosi se negativna (obrnuta) vrijednost od one prikazane u slici proizvođača na svaki od potenciometara ekvilajzera tako da se dobije što savršeni odziv. Sa ekvilajzerom sa manjim brojem podesivih frekvencija postupak je isti ali je naravno efekat peglanja gori, odnosno manje potpun.

Nakon podešavanja putem ekvilajzera Superlux HD-668B jednom riječju zvuči oodličn i siguran sam da nikome od ljubitelje muzike ili ti uobičajenih korisnika neće nikad trebati ništa bolje. Na kraju i mali bonus za sve one koji posjeduju ili kontaju nabaviti ove slušalice u vidu načinjenih ekvilajzera za Neutron player na Androidu i Foobar2000 Windows (preset + grafički EQ plugin).

{download link za Foobar2000} {download link za Neutron}

Zaključak

Za nekih 75KM (BAM) koliko sa porezom i PDV-om košta Superlux HD-668B kod nas, siguran sam da se ne može kupiti ništa ni približne kvalitete zvuka, osim naravno prilično sličan Superlux 681 (Samson SR850 koji je rebrand istih) ali moja preporuka ipak ide za Superlux HD-668B radi promjenljivih kablova, te više opreme.

Gostujuća recenzija
Autor recenzije: Lazar Prodanović


Citiraj
Share: