Srijeda , 22 veljača 2017

UMI se sramoti svojim marketinškim taktikama [Kratki osvrt]

Biti malen proizvođač pametnih telefona nije ni najmanje lako. Pažnja se uvijek traži na najčudnije načine – od nama uvijek zanimljivih videozapisa gdje se baca/tuče/pila/buši neki određeni proizvod pa sve do raznih sponzoriranih članaka i teasera koji su često jedva povezani s realnošću. I dok su mnogi proizvođači umjereni po tom pitanju i trude se (uglavnom) prezentirati nešto zanimljivo UMI postaje sve gori i čudniji. Odmah ću reći da ne očekujete detaljnu analizu marketinških taktika jer nisam kompetentan da pričam o tome. Ono o čemu hoću pričati je ono što je svima vidljivo – laži i lažni hype.

Godinu su počeli jako zanimljivo – u prodaju je krenuo UMI Rome koji je na papiru idealan telefon sa vrhunskim specifikacijama, dobrim izgledom i odličnom cijenom. Marketinški materijali uglavnom su se fokusirali na 3 GB RAM-a i nisku cijenu što je OK, ali u miks je često ubacivan AMOLED zaslon koji po nama nema aposolutno nikakve veze sa AMOLED-ima kakve poznajemo jer je crna boja pozadinski osvjetljena. Bez obzira na to možemo reći da se marketing fokusirao na snage telefona (i logično ignorirao nedostatke) te ga možemo nazvati „normalnim“ iako uz obavezno puhanje mogućnosti van svih proporcija. Tako se nastavili i sa UMI Touch i sa UMI Super, ali ne bez da se u međuvremenu dogodilo nekoliko zanimljivih stvari.

Naime, počeli su privlačiti pažnju teaserima za nepostojeće proizvode. Npr. iako smo svi znali da će UMI Touch X biti ukroćeni Umi Touch oni su „procurili“ informacije da će biti zvijer sa bezel-less dizajnom i sličnim stvarima. UMI Zero 2 do sada je imao barem dvije ili tri potpuno drugačije izvedbe itd. Ipak krunu svega odnio je ovaj najnoviji primjer sa UMI Max uređajom gdje očito ni sami više ne znaju u što udariti.

UMI-Max-1 UMI se sramoti svojim marketinškim taktikama [Kratki osvrt]

Počnimo od oznake „Max“ koja se ovih dana popularno koristi kod telefona sa jako velikim zaslonima. Primjeri su recimo Xiaomi Mi Max, Cubot Max itd. Pretpostavljamo da su htjeli uskočiti u taj vlak popularnosti i pustiti da i njih malo ponese. Kasnije se ispostavilo da taj „Max“ nije vidio Maxa (5,5″ zaslon ljudi moji), a reakcija po raznim forumima i komentarima jasno je dalo do znanja da nitko ne voli takve jeftine trikove. Da je samo to bio problem možda bi se i prežvakalo, ali punih mjesec dana govorilo se o 6“ zaslonu, 6 GB RAM-a i Helio X20 procesoru iako naravno ne službeno. Sada se pitate kako je onda UMI kriv kada nisu sami navodili te specifikacije? Zato što su te „informacije“ namjerno pogurane da bi se stvorio hype koji je, kao što ste i sami vidjeli, splasnuo brzinom svjetlosti. Na kraju smo dobili oslabljeni UMI Super i to je sve.

Ipak prava komedija počela je tek sa sponzoriranim člancima koji su kasnije objavljivani u pokušaju da se šteta donekle kontrolira, a primarni fokus je bio na ublažavanju imena „Max“ i objašnjavanju korištenja te oznake. Kada se netko počne pravdati onda znate da je priznao krivnju, a kada to čini na lošem engleskom cijela situacija poprima sasvim novu (komičnu) dimenziju. Ovdje su u glavnoj ulozi bili Heaven (ozbiljno?) koji je product manager i Henry koji je zadužen za marketing. Pogledajte slike ispod i pokušajte interpretirati te rečenice na njima, pogotovo onu od Henry-a.

UMI-Max-Heaven UMI se sramoti svojim marketinškim taktikama [Kratki osvrt] UMI-Max-Henry UMI se sramoti svojim marketinškim taktikama [Kratki osvrt]

Osim tih slika objavljen je i ovaj tekst:

There are three things worth noting about the UMi Max.

Number one: Beauty max; the device has been designed to be aesthetically pleasing, while being productive in design and in function. Emphasis has been given to clean lines and clutter-free design.

Number two: Power max; The UMi Max is equipped with the high-performance MediaTek MT6755 Helio P10 processor, which makes it suitable for playing high-end games such as Asphalt 6, and of course, Pokemon Go!

Number three: Battery max; The Max uses a hefty 4000mAh battery that is large in capacity but not in size! This allows the phone to get long hours of usage. Combined with power-saving techniques in software, the UMi Max is a complete battery beast. It also comes with 256GB microSD support, HiFi + USB Type-C, 7-color breathing light button, and more!”

Priznajte, i vas je sram za njih 🙂 – što zbog lošeg engleskog što zbog loših izjava. Ni tu nije kraj jer je Henry usporedio Max sa Hulkom i Popajom, a kako mu je to uspjelo ostavljam vama na razmišljanje. I baš kada smo pomislili da su patnje tu završile „razveselili“ su nas još jednom usporedbom, ovaj put sa Iron Man-om i Thorom koji bi trebali ilustirati snagu ugrađenog Mediatek Helio P10 procesora (za što smo uvjereni da nemaju dopuštenje od Marvela).  Dođe čovjeku da se upita što bi koristili da su unutra imali Snapdragon 820.

Kada sve ovo gore kombiniramo sa dosadašnjim iskustvom sa njihovim marketinškim materijalima gdje se prečesto koristi taktika „tehnički ne lažem, ali ipak lažem“ (npr. Sony baterija u UMI Super – da ne idem u detalje pogledajte našu recenziju za više informacija) stvara se jedna atmosfera nepovjerenja i nepoštivanja potencijalnih kupaca što se na kraju jednostavno mora odraziti na percepciju tog brenda. Elephone je prije često koristio ovu taktiku pa su danas glavni „punchline“ u komentarima i meta raznih šala po forumima.

Rekao sam na početku i ponovit ću opet – nije lako biti manji proizvođač, pogotovo kada se cijenom i mogućnostima moraš natjecati sa kompanijama kao Xiaomi i Meizu gdje u izravnoj borbi nemaš apsolutno nikakvih izgleda. Nije Umi jedini koji to čini, ali s njima se najčešće susrećemo. Zbog toga se pribjegava ovakvim taktikama da bi se privukla pažnja kupaca, ali UMI je već počeo gaziti u ekstreme koji će im se kao bumerang vratiti u lice ne ukrote li malo svoju ekipu u marketinškom odjelu. Čuješ li Henry?

Što vi kažete na sve to?

Pogledajte i ovo

UMIDIGI Z Pro recenzija

UMIDIGI Z Pro biti će predstavljen na MWC sajmu – Helio X27 i dvije stražnje kamere!

Ako vam je nekim slučajem promaklo sada ćemo ponoviti – svima nam dobro poznati UMI …