Srijeda , 22 veljača 2017

Steam klijent za Windows 10 Mobile

Ukoliko ste trenutno zagriženi gamer, ili ste to nekada bili, baš ko i ja, velike su šanse da ste bili korisnik Valveove gaming platforme. Naravno, pričamo o Steamu, najvećem i najplemenitijem djelu Lorda Gabena, koji je uveliko revolucionirao i zauvijek promijenio način na koji doživljavamo igrice i sam njihov sadržaj. Nema više potrebe ići u radnje, pregledati silne kataloge i police u nadi pronalaska odgovarajuće nam igre koja će uspješno ispuniti naše slobodno vrijeme, sa Steamom je to  sve već na dohvat ruke. Međutim, ovo sve već znate, baš kao i to da je Steam dostupan na Android i iOS uređajima već neko vrijeme, nekoliko godina zapravo. A da li ste znali da je dostupan i na Windows 10 Mobile?

Od „nedavno“ je na Windows Store-u dostupan i Steam klijent , tačnije neposrednog poslije uvođeanja novog sistem zaštite vaših Steam računa putem Mobile Authenticator-a, što je u biti ograničavanje pristupa Steam računu samo jednoj osobi koja ima u vlasništvu samo jedan određeni mobilni uređaj, više o tome u nastavku teksta.

Steamov klijent za korisnike Windows platforme nudi i pruža mnogo više no što biste to pomislili. Sa sobom nosi, manje-više, sve funkcije aplikacije dostupne na PC-u, od kojih su najbitnije Steam Guard, Chat te Store. Od ostalih funkcija tu su i Confirmations, Community, You & Friends, Library, Support, Switch account te Settings.

2-1 Steam klijent za Windows 10 Mobile1-1 Steam klijent za Windows 10 Mobile

Steam Guard

Kao što smo to već prethodno kazali, Steam Guard služi kao dodatni zid odbrane od neželjenih upada na vaš račun, tj krađe itema, skinova, giftova te naposlijetku, i samoga računa. Ovaj sistem funkcioniše na principu verifikacije putem vašeg pametnog telefona. Naime, prilikom svakog novog logina na vaš steam račun putem PC-a, potrebno je unijeti jedinstveni kod koji preuzimate iz već spomenuti aplikacije. Na ovaj način ograničavate pristup vašem računu, pa, doslovno svakome drugom ko nije u posjedu vašeg telefona. Na ovaj način, šanse za krađu računa i stvaranje nezadovoljnih korisnika svedene su na minimum. Naravno, korištenje dodatne zaštite je stvar vašeg izbora, toplo vam preporučujemo da ju stalno koristite, naravno,  ukoliko vas ne mrzi da svako malo ustajete i tražite vaš telefon po kući.

3 Steam klijent za Windows 10 Mobile

Store

Putem trgovine moguće je napraviti kupovinu bilo koje igre ili proizvoda ponuđenog na Steamu, baš kao što biste to učinili putem PC klijenta. Moguće je pratiti i dodavati artikle u košaricu, provjeravati kataloge, praviti vašu ličnu Listu želja, pratiti novosti na Steamu, te kao što smo to već kazali, kupovati sve ono imamo u ponudi. Naravno, razne metode plaćanja su prisutne i ovdje, kao što su plaćanje putem PayPala, Vise, MasterCarda, Bitcoin-om i td.

4 Steam klijent za Windows 10 Mobile5 Steam klijent za Windows 10 Mobile

Chat

Ukoliko vam dopisivanje na Steamu nije strano, te ga manje ili više praktikujete, prisustvo četa za dopisivanje bi vam trebalo izazvati, ako ništa, barem pozitivnu reakciju. Steam se zaista potrudio prilikom izrade aplikcije te su u nju uključili i ovu, po nama neizostavnu stavku. Jednostavno pronađite prijatelja sa kojim želite razgovarati, otvorite prozor i započnite beskrajnu i nesmetanu konverzaciju.

6 Steam klijent za Windows 10 Mobile

Od ostalih značajki koje je bitno spomenuti jesu Community, koja služi za surfanje Steamovom zajednicom, pronalaskom drugih igrača te pretragom za raznoraznim grupama i temam.

You & Friends nam omogućava posjećivanje naših profila, uređivanje istih, te posjećivanje profila naših prijatelja, kao i interakciju sa istima u vidu komentarisanja, ostavljanja dojmova i sličnog.

Library zapravo predstavlja zbirku artikala koje posjedujemo, te provjeravanje njihovih statsa, preuzimanje liknova, ocjenjivanje te ostavljanje dojmova i recenzija istih.

7 Steam klijent za Windows 10 Mobile8 Steam klijent za Windows 10 Mobile

Support je zapravo način komunikacije sa podrškom prilikom pronalaska određenih problema i nepravilnosti.

Te posljednja opcija koja nam se nudi jesu Postavke, koje su, blago rečeno, svedene na minimum. Sve što nam se nudi u postavkama jeste odabiranje jezika te zatvaranje aplikacije.

Pohvalno je za vidjeti da velike kompanije poput Valve-a brinu o svim svojim korisnicima, bez obzira koliki udio tržišta oni činili, iako je to ispod 2%. Prije nego je aplikacija bila dostupna, korisnici Windows platforme morali su si činiti medvjeđu uslugu koristeći 3rd party aplikacije za verifikaciju svojih naloga, što je mogao biti pravi mač sa dvije oštrice. Briga ekipe iz Bellevua je nešto što ne susrećemo toliko često zadnjih dana.

Kudos za Valve.

Windows Store: STEAM

Pogledajte i ovo

Glasina: Sljedeći Microsoft Hololens stiže tek 2019. ali će donijeti velike promjene!

Microsoft Hololens je fantastičan komad hardvera, tu nema nikakve sumnje. Riječ je o jedinom istinski …