Srijeda , 22 veljača 2017

Škola čišćenja i ubrzavanja Android pametnih telefona : Dio 3 – Napredne opcije

Do sada smo se bavili poprilično rudimentarnim stvarima koje većina korisnika Android operativnih sustava, uglavnom i poznaje. Naravno to nije loše ponoviti za sve „laike“ koji se do sada nisu susretali sa postavkama sustava. Savjeti koji slijede su i dalje poprilično bezopasni i njima je nemoguće vašeg mobilnog ljubimca poslati na vječna lovišta.

SAM SVOJ MAJSTOR (CLEANER)

Kao što smo u prošlom članku spomenuli, svi ovi „Cleaneri“ kojima nas reklame zalijeću, zapravo čine stvari koje možemo i sami učiniti i samim time uštedjeti memorijski prostor, procesor, a tako i bateriju.

Prva stvar koju većina „Cleaner“ aplikacija čini, jest čišćenje i oslobađanje RAM memorije u vašem Android pametnom telefonu. Ono što zapravo čine, je ono o čemu smo pisali u prošlom članku. Jedino što takve aplikacije mogu učiniti, a vezano je sa RAM memorijom, je „ubiti“ trenutno aktivne aplikacije. Ako vas zanima zašto je štetno činiti to često i koji je optimalan način korištenja ove funkcije Android sustava, pročitajte naš prošli članak.

Druga stvar koju često susrećemo u aplikacijama za čišćenje sustava jest oslobađanje prostora. Zanimljiv je način na koji određen dio zauzetog prostora takve aplikacije prikazuju. Naime većina ovakvih aplikacija će vam određen dio prostora označiti kao smeće (Junk files) te njegovim brisanjem vaš telefon dodatno „osloboditi“. To smeće nije ni manje ni više nego tzv.cache. Cache podrazumjeva datoteke koje aplikacije pohranjuju na vaš uređaj tako da se njima brže pristupi idući put i da ih se ne skida svaki put prilikom pokretanja. On naravno nije nužan za rad aplikacija ali itekako olakšava njihovu upotrebu. Jedan primjer bi bio pri otvaranju Facebook aplikacije bez internet veze, primjetit ćete da se dio naslovnice pohranio na vaš uređaj te ga možete pregledavati i bez interneta. Ova podmukla taktika da se takvi podaci nazovu smećem i tako uvjeri korisnika da aplikacija radi nešto korisno, vjerovali ili ne i nije moralno najgora stvar kojom vas lažu tvorci ovakvih aplikacija, no o ostalima neki drugi put.

Način da i sami pobrišete vaš cache je vrlo jednostavan. Otvorite glavne postavke vašeg sustava, pristupite odjeljku pohrana te na dnu ćete pronaći podatke iz predmemorije. Dodirnite ovu opciju pa će vam sustav automatski sam ponuditi brisanje iste čijom potvrdom sami činite ono za što ste do sada koristili aplikaciju. Brisanje podataka iz predmemorije se ne preporuča činiti često, jedino ako vam je premala memorija problem za instaliranje nekih novih stvari, u tom slučaju posegnite za ovom opcijom.

Slika-2-1-300x167 Škola čišćenja i ubrzavanja Android pametnih telefona : Dio 3 - Napredne opcije

Slika 1. Brisanje podataka iz predmemorije

Ovakvi savjeti se sigurno čine malo nepraktičnima jer je za njihovu izvedbu potrebno više koraka no vaš procesor, baterija i obe memorije će vam biti zahvalne da izdvojite malo vremena da to činite sami. Samim time zahvalniji ćete i vi biti vašim uređajima što glađe obavljaju sve ostale funkcije.

SKRAĆIVANJE ILI GAŠENJE ANIMACIJA SUSTAVA

Sigurno ste primjetili da je velik dio Android sustava animiran i samim time oku ugodniji. U starijim verzijama sustava, spomenute se animacije nisu isticale kao u novije vrijeme te su bile i brže i jednostavnije. Naravno uz svu vizualnu ljepotu koju pridonose sustavu mora doći nekakva kolateralna žrtva. To su brzina izvođenja i stres nad grafičkim čipom vašeg mobilnog ljubimca.

Često su upravo animacije te koje koče proces otvaranja, zatvaranja ili korištenja aplikacija. Srećom Android sustav je toliko otvoren za svoje korisnike da omogućuje ubrzavanje svih animacija u sustavu ili pak njihovo gašenje ako vam nisu pretjerano prirasle srcu. Ubrzavanjem istih se lako da primijetiti i ubrzan rad a potpunim gašenjem se da izvući i višak postotka baterije na kraju radnog dana. Sama postavka za animacije sustava je skrivena golom oku, no uz par koraka se vrlo lako da otkriti.

Prvi korak je aktiviranje Opcija za razvojne programere, isti se čini otvaranjem glavnih postavki sustava, te otvaranje odjeljka „O telefonu“ koji se obično nalazi na dnu glavnih postavki. Potom treba pronaći odjeljak „Broj međuverzije“ (Build number) te ga dodirivati više puta pri čemu ćete dobiti poruku o tome koliko ga puta još morate dodirnuti da se aktiviraju opcije za razvojne programere. Nakon što to učinite dovoljan broj puta, pojaviti će se poruka da ste postali „razvojni programer“. Čestitamo! Ovo obavezno pokažite roditeljima, rodbini i prijateljima te se pohvalite vašom novom titulom.

Drugi korak je samo otvaranje opcija za razvojne programere koje su se sada otkrile u glavnim postavkama sustava, obično negdje pri dnu. Ulaskom u spomenute opcije, naći ćete se obasuti svakojakim postavkama od kojih je neke teško i pročitati. Vas zanimaju postavke „Brzina animacije prozora“, „Brzina animacije prijelaza“ i „Razmjer duljine animatora“ koje su po standardu postavljene na 1x. Dodirom na bilo koju od ovih opcija, dobit ćete izbornik u kojemu možete izabrati brzinu izvođenja te vrste animacija. Pokušajte sve tri staviti na 0.5x i odmah ćete primijetiti koliko se brže otvaraju i zatvaraju aplikacije. Za one kojima animacije ne predstavljaju veliku važnost preporučamo gašenje sve tri vrste animacija čime ćete uštedjeti i malo baterije s obzirom da grafički čip mobitela ne mora obavljati iscrtavanje svih animacija sustava.

Slika-1-1-300x122 Škola čišćenja i ubrzavanja Android pametnih telefona : Dio 3 - Napredne opcije

Slika 2. Ubrzavanje animacija sustava

Nakon ovog dijela naše škole, sigurni smo da ćete primijetiti značajno ubrzanje rada vašeg Android pametnog mobitela. Podijelite naše savjete sa vašim poznanicima i pomozite nam proširiti znanje o Android sustavima svim korisnicima istih.

Pogledajte i ovo

moto g5

Moto G5 slike procurile u javnost prije zvaničnog predstavljanja u Barseloni

Čini se kako momcima unutar Lenovo-a, tačnije Motorole, ne ide baš čuvanje tajni. Tako sada, …