Srijeda , 22 veljača 2017

Škola čišćenja i ubrzavanja Android pametnih telefona : Dio 2 – Osnove

Sada kada smo upoznati sa načinom ubrzavanja i oslobađanja naših Android pametnih telefona, preporučamo krenuti od osnovnih stvari. Postoje određene sitnice koje svi korisnici Android uređaja rade pretjerano i nisu svjesni štete koju sami sebi nanose.

PRIKAZ OTVORENIH APLIKACIJA

Svi smo mi već manje više upoznati sa prikazom trenutno otvorenih aplikacija na našim pametnim telefonima. Na nekim uređajima prikazu pristupamo pomoću softwareske, a na nekima pomoću hardwareske tipke. Prikaz otvorenih aplikacija najčešće izgleda kao na priloženoj slici.

Slika-1-300x240 Škola čišćenja i ubrzavanja Android pametnih telefona : Dio 2 - OsnoveSlika 1. Prikaz otvorenih aplikacija

Od male djece pa do bake Mare iz susjedstva, da se primjetiti da većina Android korisnika odmah nakon izlaska iz određene aplikacije, pristupa prikazu svih otvorenih aplikacija i nemilosrdno dodirne tipku za „ubijanje“ svih aplikacija iz RAM memorije. Neke su bake pak strpljive pa to čine tako da „izguraju“ svaku aplikaciju jednu po jednu (ovih se pazite). Što se događa kada se ova nesvjesna i u jednu ruku nemilosrdna radnja izvršava. Ako vam se naredni dio teksta čini preteškim, vjerujte nam na riječ ili pročitajte još koji put. Otvarajući aplikacije mi naredbu dajemo procesoru da ih sa memorije pohrane prebaci u radnu (RAM) memoriju čime procesor vrši određenu radnju. Te određene aplikacije su i prije bile u radnoj memoriji, no u njoj su zauzimale znatno prostora iz razloga što im je jedini zadatak bio provjeravati da li ste primili kakvu obavijest od njih. Nakon otvaranja one moraju imati i cijelo svoje sučelje otvoreno u radnoj memoriji. Što se događa kada ih „ubijemo“ iz radne memorije. Procesor vrši radnju brisanja cijele aplikacije iz radne memorije te ponovnog učitavanja samo potrebnog dijela aplikacije da bismo iz nje primali obavijesti. Time dajemo procesoru mnogo više zadataka (aplikacija koja je već cijela u radnoj memoriji ne troši toliko procesorskog vremena). Takvim postupanjem forsiramo procesor da radi u maksimalnim frekvencijama i time brže trošimo bateriju. Logično bi tada zaključili da je najbolje nijednu aplikaciju ne gasiti iz radne memorije i time maksimalno uštedjeti bateriju. U nekom idealnom svijetu gdje aplikacija Facebook, Snapchat i njima slične ne bi vukle tolike količine radne memorije, to bi bilo i moguće, no pravo realno rješenje za ovakav problem bilo bi da ne gasimo aplikacije koje često koristimo. Nije za kriviti korisnike što imaju naviku brisati sve aplikacije iz radne memorije jer je takva praksa bila skoro pa obavezna u starijim Android sustavima i telefonima sa manje radne memorije. Čak i u modernim početničkim uređajima imamo minimum 1GB rama i minimalno 4.4 Android sustav na kojima bismo trebali promijeniti navike brisanja otvorenih aplikacija. Sve u svemu, ostavljajte aplikacije koje često otvarate i trebali biste primjetiti bar minimalno poboljšanje potrošnje baterije.

BRISANJE NEPOTREBNIH APLIKACIJA

Velik broj korisnika preskače ovu stavku smatrajući da aplikacije koje ne koriste, i ne rade ništa dok ih ne otvaramo. Na našu žalost Android je toliko liberalan u svojoj kontroli pozadinskih procesa da većini aplikacija dozvoljava da pustoše našim baterijama i ispunjavaju našu memoriju pohrane u pozadini. Da bismo izbjegli spomenutu situaciju, preporučljivo je sve aplikacije koje ne koristimo deinstalirati sa naših uređaja. Naravno da predinstalirane aplikacije od strane proizvođača ili pak mrežnih providera ne možemo na ovaj način potpuno deinstalirati ali velika većina njih se može isključiti. Razlika između deinstalacije i isključivanja je ta što se pri isključivanju aplikacija ne briše sa memorije pohrane ali joj se definitivno zabranjuje ikakva aktivnost u radnoj memoriji i pokretanje. Da bismo učinili navedeno, potrebno je ući u glavne postavke sustava, nakon toga u izbornik aplikacija, te svaku aplikaciju koju ne želimo koristiti dodirnuti i izabrati gumb deinstaliraj. U slučaju da je to aplikacija sustava, umjesto gumba deinstaliraj će stajati gumb isključi (onemogući). Ako gumb isključi (onemogući) ne reagira na dodir to znači da je ta određena aplikacija ključna za sustav i bez nje sustav ne bi funkcionirao. Mnoge Googleove aplikacije možemo deinstalirati te potom i isključiti (onemogućiti). Ovo znači da je aplikacija sama po sebi aplikacija sustava ali da se nadogradila u Trgovini Play, zauzela je još i dio memorije pohrane. Ako ste sigurni da vam takve aplikacije ne trebaju, možete ih i deinstalirati, a potom i isključiti (onemogućiti). Ako u bilo kojoj situaciji opet zatrebate takvu aplikaciju, možete ju ponovno uključiti u istom izborniku.

Slika-2-300x127 Škola čišćenja i ubrzavanja Android pametnih telefona : Dio 2 - Osnove

Slika 2. Brisanje i onemogućivanje aplikacija

CLEANER I ANTIVIRUS APLIKACIJE

Kamen spoticanja svakog Android entuzijasta su upravo aplikacije namijenjene za „čišćenje“ sustava ili pak njegovo ubrzavanje ili čak i hlađenje. Naime već od Android verzije 4.4 aplikacije ove vrste su izgubile svaki pravi značaj i funkcionalnost. Igraju na taktiku zastrašivanja korisnika, a u biti služe za isporučivanje reklama čime postižu veliku zaradu njihovim vlasnicima. Ako ne znate što su ROOT ovlasti i ne igrate se naprednim funkcijama Android sustava, vaš uređaj je već otporan na sve viruse kojima vas pokušavaju zastrašiti ovakve aplikacije. Naravno navedeno podrazumjeva da sve svoje aplikacije instalirate samo sa službene Trgovine Play. Što se tiče aplikacija za „ubrzavanje“ i „hlađenje“ vašeg pametnog telefona, takve aplikacije samo učine ono što i sami za sebe možete učiniti samo vam pritom još serviraju raznolike reklame, zauzimaju velike količine radne memorije i dodatno opterećuju procesor. Na isti način funkcioniraju i aplikacije koje vam obećavaju duži vijek baterije. Ironično je da takve aplikacije, ne samo da usporavaju rad vašeg pametnog telefona, već i smanjuju vijek trajanja baterije s obzirom da stalno rade u pozadini. Preporučljivo je ovakve aplikacije deinstalirati i njihove funkcije zamijeniti vlastitim radom. Načine na koji možete sami vršiti radnje koje su spomenute aplikacije izvršavale, objasnit ćemo u jednom od narednih članaka.

Ako ste pomno pratili naše preporuke već biste trebali primijetiti barem minimalnu razliku u ponašanju i izvođenju vaših Android ljubimaca. Podijelite ovaj članak sa vašim ukućanima, rodbinom i prijateljima (nemojte sa neprijateljima), te nam pomozite pri zaustavljanju dezinformacija kojima vas bombardiraju marketinške tvrtke. U idućem članku pozabavit ćemo se malo naprednijim ali i dalje nimalo opasnijim metodama ubrzavanja i stvarnog čišćenja vaših srcu dragih uređaja.

Pogledajte i ovo

moto g5

Moto G5 slike procurile u javnost prije zvaničnog predstavljanja u Barseloni

Čini se kako momcima unutar Lenovo-a, tačnije Motorole, ne ide baš čuvanje tajni. Tako sada, …