Srijeda , 22 veljača 2017

Škola čišćenja i ubrzavanja Android pametnih telefona : Dio 1 – Uvod

Koliko puta vam se dogodilo da se vaš android mobilni ljubimac, bez obzira koliko skupo ga vi platili, najednom učinio sporim i neresponzivnim? Mislimo da je za ljubitelje Samsung mobilnih telefona ovo pitanje u doticaju sa retoričkim. Naravno ni pametni telefoni drugih brandova poput LG-a, HTC-a i ostalih ne mogu izbjeći ovakvu sudbinu. Zavidno gledamo u korisnike Appleovih proizvoda i pitamo se kako to da njihovi uređaji toliko duže drže svoju tržišnu vrijednost i brzinu izvedbe. Naravno da vaš Galaxy S6 kojega ste platili vrtoglavom svotom novca zaista ima kvalitetan hardware u sebi. Logičnim slijedom razmišljanja ćemo shvatiti da je veliki dio problema „trzanja“ i „štekanja“ kako skupih tako i jeftinijh android telefona zapravo software.

Svi mi hvalimo android zbog mogućnosti upravljanja različitim dijelovima sustava i prilagođavanju svojih telefona našim ukusima i željama. Takve mogućnosti sa sobom nažalost donose i dosta negativnih stvari, a spomenuto usporavanje izvedbe sustava je samo jedna od mnogih. Proizvođači android pametnih telefona imaju namjeru pokriti što širi spektar korisnika predinstalirajući svoje aplikacije i time već unaprijed iskorištavajući vašu RAM memoriju. Naravno istu stvar čine zbog želje za zatvorenijim eko-sustavom aplikacija, no istina je da većina korisnika ne iskorištava ni pola toga što im proizvođači pružaju. Problem ne bi ni postojao kada bi se aplikacije proizvođača mogle deinstalirati. Time bi korisnik oslobodio i RAM memoriju i memoriju za pohranu podataka. Korisnici tzv. Stock Android sustava nemaju problema sa ovakvim stvarima jer su na njihovim telefonima uglavnom predistalirane samo osnovne aplikacije potrebne za rad i tu i tamo poneka Googleova aplikacija.

Ono što većina korisnika ne zna jest mogućnost da se i brandirane telefone sa ogromnom količinom predinstaliranih aplikacija („Bloatwarea“) može itekako „očistiti“ od istih. Tako se efektivno brzina i responzivnost mobitela mogu povećati i još pritom osloboditi nekoliko megabajta koji vam fali da zaigrate najnoviji Asphalt ili instalirate još jednu u nizu aplikacija za uređivanje vaših hvaledostojnih umjetničkih djela. Nekoliko od načina da se riješite tih predinstaliranih aplikacija zahtjeva samo osnovno „umijeće“ baratanja telefonom, no za neke valja zavrnuti rukave i baciti se na posao. Kroz niz tutoriala, krenuvši od onih osnovnih, pa sve do vrlo naprednih, spremni smo vas provesti kroz put oslobađanja vašeg Android pametnog telefona od predinstaliranih zala na koje su vas Samsung,LG,HTC ili pak neka druga tvrtka osudili.

Pogledajte i ovo

moto g5

Moto G5 slike procurile u javnost prije zvaničnog predstavljanja u Barseloni

Čini se kako momcima unutar Lenovo-a, tačnije Motorole, ne ide baš čuvanje tajni. Tako sada, …