Srijeda , 22 veljača 2017

Pretraživač koji obećava – Monument Browser

Ako ste kao i ja već duže vrijeme korisnik Microsoftove mobilne platforme, sigurno vam se bezbroj puta dogodilo da zadani browser jednostavno otkaže. Da li se radi o neprestanom padanju, izazivanju reboota, ili Edge jednostavno odbija da otvori novi tab, što se, ruku na srce, dešava i više nego često, onda je korisno za imati i back up pretraživač, UC Browser HD bi poslužio svrsi. Naravno to bi vam svi kazali. Međutim ovaj članak ne ide u tom smijeru. Naime, u tekstu koji vam slijedi predstaviću vam pretraživač koji ima puni potencijal da zauvijek zamijeni Microftov zadani browser uz minimalne, ako i nikakve kompromise.

Dizajn

Na prvo pokretanje Monument Browsera dočekat će vas čisti minimalizam. Čista i prostrana bijela podloga, sa elegantno izvedenim, nimalo napadnim, primarnim search barom. Ispod njega nalaze se dva gumba koja predstavljaju pinovane i spremljene stranice. Na samom dnu zaslona nalazi se sekundarni search bar sa opet minimalistički izvedenim opcijama pretraživača, kao što su (s desna na lijevo) dodatni menu, nova kartica, naprijed-nazad, reload, te kao šlag na tortu, glavna funkcija koja ističe i izdiže ovaj pretraživač iznad ostalih u Windows storu, jeste Split Screen Mode. Više o tome u nastavku. Bitno je napomenuti da je navigacijska traka po defaultu uklonjena zarad premium doživljaja.

res Pretraživač koji obećava - Monument Browser

 

Funkcionalnost

Od Monument Browsera možete očekivati sve što biste očekivali od svakog drugog pretraživača, da što kvalitetnije, u što kraćem roku obavi zadanu pretragu i kvalitetno predstavi rezultate. Kao što biste to očekivali Monument posao obavlja brzo, kvalitetno, bez dlake na jeziku i sve to još sa stilom.

Meni dodatnih funkcija vam nudi klasično dodavanje Favorita, uvid u historiju preuzimanja, prelazak u Fullscreen te pristupanje postavkama pretraživača.

U Postavkama imate opcije biranja učitavanja mobilnih sajtova ili full, desktop verzija, kao i biranje svijetle ili tamne teme. Jedna od prednosti Monument Browsera nad Microsftovim Edge-om jeste lahkoća mijenjanja zadanog search engine-a. Na Edge-u je to veoma komplikovano obaviti, morate proći kroz nekoliko menija da biste dodali jedan prosti search engine. Međutim, to je ovdje i više nego olakšano postavljanjem opcije na samu početnu stranicu Postavki.

res1 Pretraživač koji obećava - Monument Browserres3 Pretraživač koji obećava - Monument Browser

 

 

Sljedeća, i po meni i najveća prednost nad Edge-om, jeste multi windows, ili popularni Split Screen view, koji je u postavkama moguće uključiti ili isključiti, kao i javascript i kompresija podataka.

Capture Page, Cropped Screenshot, Split Screen

Capture page je jedna od glavnih značajki ovog pretraživača. Što zapravo Capture Page omogućava? Capture Page omogućava trenutno spremanje čitave, ponavljamo, čitave stranice u vidu fotografije kojoj je moguće pristupiti kroz gumb „Saved pages“, ili u vidu PDF formata, što može biti od velike koristi prilikom izrade nekih važnijih dokumenata kada vam treba brzo skeniranje stranice. Opciji Capture Page pristupate otvaranem dodatnog menija -> Save page -> te odaberete željeni način.

res4 Pretraživač koji obećava - Monument Browser

Cropped Screenshot je u osnovi isti kao i standardni screenshot koji biste napravili pomoću kontrolnih tipki na vašem uređaju. Međutim glavna razlika je u tome što ste sada u mogućnosti uslikati samo određeni dio zaslona, umjesto čitave pozadine. Jednostavno odaberete opciju, označite dio koji vam je potreban i SS je gotov, to je sva mudrolija.

Split Screen vam omogućava nesmetano istovremeno surfanje kroz dvije kartice bez bilo kakvih nedostataka ili kompromisa. Jednostavno pristupite drugom prozoru kada god vam je to potrebno, bez brige da ćete morati ponovo čekati da se prošla kartica ponovo učitava. A kada ste završili sa radom u Split Screenu, a ne želite da zatvarate jedan od prozora, jednostavno ga prebacite u pozadinu i pristupite odvojeno kada god to želite. Split screen opcija vam može koristiti prilikom kopiranja podataka sa jedne na drugu stranicu, prilikom praćenja nekih određenih događaja koji traju istovremeno, ili ako ste zagriženi kladioničar pa vam klađenje uživo znači život ili smrt.

res5 Pretraživač koji obećava - Monument Browser

Ad-blocker

Monument Browser dolazi sa ugrađenim filterom za reklame što svakako može priskočiti u pomoć kada je riječ o gledanju filmova ili posjećivanju stranica sa onim napornim, i krajnje dosadnim pop-up reklamama. Moramo napomenuti da je Ad-blocker još uvijek u razvoju, te u svakoj situaciji neće odreagovati savršeno, međum, svakako će poslužiti svrsi.

res6 Pretraživač koji obećava - Monument Browser

Završna riječ

Monument browser nas je iznenadio i daleko više no što smo to očekivali, u pozitivnom smislu naravno. Sa svojim jednostavim, flat dizajnom prednjači ispred ostalih pretraživača dostupnih na Microsoftovoj mobilnoj platformi. Kada je riječ o funkcionalnosti ni tu ne kaska za ostalima, čak nasuprot posjeduje mogućnosti koje drugi pretraživači neće dobiti u dogledno vrijeme.

Jedina moguća zamjerka bila bi nešto manje intuitivno korištenje Split Screen moda i Cropped Screenshota, kao i povremeno ne prikazivanje loading bara, pa ne znate da li je browser „zamrznuo“ ili zapravo i dalje učitava stranicu.

Planirate li preuzeti ovaj po svemu sudeći napredan pretraživač? Spremni ste odbaciti Edge? Javite nam u komentarima.

Windows Store: Monument Browser

Pogledajte i ovo

Glasina: Sljedeći Microsoft Hololens stiže tek 2019. ali će donijeti velike promjene!

Microsoft Hololens je fantastičan komad hardvera, tu nema nikakve sumnje. Riječ je o jedinom istinski …