Srijeda , 22 veljača 2017

Kraj LCD zaslona na flagship uređajima? I Sony sljedeće godine navodno prelazi na OLED

Unatoč popularnosti OLED zaslona zbog njihovog neograničenog kontrastnog omjera, fantastičnih kuteva gledanja i (većinom) živahnog prikaza boja, većina proizvođača i dalje koristi (istina vrhunske) IPS LCD zaslone na svojim flagship uređajima. Tim LCD zaslonima realno se nema što zamjeriti no sasvim je jasno da je OLED tehnologija budućnosti, a rezerviranost proizvođača oko nje zapravo nema veze sa kvalitetom ili prostom nevoljkošću nego sa cijenom i dostupnošću. Trenutno je Samsung najveći proizvođač OLED zaslona, a očekuje se da će tek ove godine LG Display i JDI proizvoditi zadovoljavajuće količine, a i SHARP se uključuje u igru. Samsung je ujedno i jedini proizvođač koji već godinama koristi tzv. Super AMOLED zaslone na svojim uređajima

U centru današnje priče je ipak Sony koji je subjektom jedne zanimljive glasine iz dalekog Japana, domovine kompanije. Naime prema Nikkan.co.jp portalu Sony će od sljedeće godine korisititi OLED zaslone na svojim pametnim telefonima, a kao i obično pozivaju se na anoniman izvor upoznat sa kompanijom. Ovo ne djeluje kao nešto nerealno i zapravo je sasvim moguće da će se tako nešto i dogoditi. Uostalom, Sony je nedavno predstavio svoju prvu OLED televiziju pa je jasno da se s nekim laganim prijelazom već počinje. Zašto će na telefonima koristiti tu tehnologiju tek sljedeće godine? Navodno jer čekaju da JDI i LG Display pojačaju proizvodnju.

Ove godine očekujemo da će i Apple predstaviti jedan iPhone model sa OLED zaslonom, a već dugo se priča da će svi iPhonei u 2018. godini raspolagati s tom tehnologijom. Nekako je za očekivati da konkurencija neće htjeti zaostajati pa je za očekivati da će osim Sony-a i mnogi drugi krenuti ovim stopama.

Izvor

Pogledajte i ovo

sony telefoni

Sony Pikachu sa Helio P20 procesorom uhvaćen na GFXBenchu

Već neko vrijeme se piše o novim uređajima koje nam Sony priprema, a sada se …