Srijeda , 22 veljača 2017

Kako je Grinch ukrao boje (sa pametnih telefona)

Tamo negdje od početka 2000. godine pa sve do ere pametnih telefona tržište mobitela bilo je jako dinamično. Viđali smo čudne dizajne, razne bizarne ideje koje su se nekako ipak pretvorile u komercijalno dostupne proizvode i mnogo toga drugoga. To ne znači da je sve to bilo dobro, ali je svakako dalo određenu dozu dinamke i zanimljivosti cijelom tom tržištu. 2007. godine pojavio se Apple iPhone i ušli smo u eru modernih smartphone-a iliti pametnih telefona, a to je nekako bio početak kraja čudnih eksperimenata i početak onoga što danas uzimamo zdravo za gotovo.

Prije nekoliko dana na test sam dobio jedan low-end pametni telefon koji je dostupan u više boja (Cubot Rainbow ako baš morate znati). Odabrao sam crvenu jer se nekako najviše ističe iz mase, ali i jer sam bio željan malo promjene od raznih „poslovnih“ boja s kojima se svakodnevno susrećem na svim ostalim telefonima. Bez imalo pretjerivanja mogu reći da je dobrodošli dašak svježine ali me natjeralo da se upitam još jednu stvar: Gdje su nestale šarene boje sa flagship telefona?

Xelibri_4_Mobile_Phone-1024x638 Kako je Grinch ukrao boje (sa pametnih telefona)
Srećom ovakvih eksperimenata više nemamo (Siemens Xelibri)

Da, vidjeti raznovrstan izbor boja kod jeftinijih telefona i nije tako rijedak slučaj (iako ni tu nije baš bogat izbor) ali je kod flagship telefona rjeđe nego Realova utakmica bez penala. Teško je reći ko je tu točno krivac – mala potražnja ili jednostavno nevoljkost proizvođača da eksperimentiraju i riskiraju. Čak je i Apple-ov pokušaj da naprave šareni iPhone prošao neuspješno (iPhone 5C ako se itko sjeća) ali tu nisu bile krive boje nego previsoka cijena kombinirana sa starim hardverom i percepcijom da se tu radi o nečemu „jeftinijem“.

Ovdje ne brojim razne „Limited Edition“ varijante ili one koje su dostupne samo na određenim tržištima jer to nema smisla. Postaje malo zamorno gledati crne/bijele/sive/zlatne telefone u nekoliko različitih nijansi. Pogledajte samo Galaxy S7, LG G5, Huawei P9….. nigdje nema neke “hrabre” boje. Čak je i jedna od najpopularnijih knjiga “50 nijansi sive”…. Eto dokle smo došli! Valjda svi hoće sivu. Nije problem ni trenutno jako popularni metal jer i on može biti obojen kako god vam srce poželi. Eventualnu popularnost nekoj boji može dati Apple kao što je to bio slučaj sa „Rose Gold“ nijansom zlatne nakon čega su mnogi proizvođači počeli nuditi i tu boju – no i ona je samo još jedna nijansa zlatne. Trebamo li svi čekati Apple da napokon krene koristiti i druge boje, a da onda ostali prate? Prečesto je slučaj „Kako Apple svira, tako ostali plešu“ a samo je jedan proizvođač bio uporna iznimka tom „pravilu“.

nokia-lumia-800 Kako je Grinch ukrao boje (sa pametnih telefona)
Nokia Lumia 800

Mislim naravno na Nokiju koja je počevši sa Lumijom 800 konstantno nudila flagship telefone u raznim šarenim bojama i često ih kombinirala sa atraktivnim dizajnom telefona. Lumia 1520 je i dan danas unatoč svojim gigantskim dimenzijama jedan telefon koji se svojim bojama i dizajnom itekako ističe iz mase. Teško je nabrojati koliko je puta Android ekipa vapila za Nokijinim dizajnom i bojama, a oni su se uporno držali Windowsa.  Microsoft je kasnije kupio Nokijin mobilni odjel, izbacio nekoliko crno-bijelih telefona i na kraju sve otpisao. Nokia nam se uskoro vraća ali u potpuno drugačijem obliku koji nema gotovo nikakve veze sa Nokijom koju smo nekada znali, no nadamo se da se s njom vraćaju i vesele boje.

Je li cijela ova moja priča samo zbog Nokie i moje nostalgije za njihovim šarenilom? Manje-više… da, jer ne vidim da bilo tko drugi ima hrabrosti pokušati nešto slično. Ne radim u marketinškom odjelu velike kompanije pa da imam pristup raznim podacima o željama kupaca, njihovim preferencijama pri kupovini i sličnim stvarima, ali znam da nikoga ne bi ubilo malo boje – niti financijski niti doslovno. Nije problem u boji nego neinspirativnom dizajnu telefona. Nokia je za vrijeme Lumie 920 i ostalih x20 telefona ostvarivala odlične prodajne rezultate unatoč tome što su svi od reda bili Windows telefoni. Danas je flaghsip jednostavno dizajnirati a razgovor između vodstva zamišljam ovako

“Daj mi metal, stanji ga malo, dodaj home tipku sa skenerom otiska prsta i ne zaboravi Snadpragon 820”
“Može šefe, još išta?”
“Oće narod boje, daj im nijansu sive i zlatne sa francuskim imenima”
“Crvena, žuta, zelena?”
“Bogati mali pravimo li mi mobitele ili semafore?!”

Eto toliko od mene :-).

Pogledajte i ovo

Hafury Umax - Cubot

Cubot pokrenuo novi Hafury podbrend. Uskoro izlazi prvi uređaj – Hafury Umax!

Ne tako davno pisali smo o jednom novom kineskom brendu Cagabi. U to vrijeme nismo …