Srijeda , 22 veljača 2017

iPhone je bezveze, ali zato što je Apple bezveze

Tko god me je pitao mišljenje o iPhone-u uvijek ću reći isto: Dobar, ali precjenjen. Kupiti? Ako imaš novce i ne da ti se razbijati glavu uspoređujući ovo i ono onda…. zašto ne. Košta, ali sigurno radi i većina vlasnika je zadovoljna odabirom. Taj odgovor dajem jer ne želim sebi komplicirati život i uvlačiti se u rasprave što je bolje – Apple ili Samsung, Android ili iOS i sve što ide s tim. Ipak, svaki put kad izgovorim kako je iPhone dobar i kako bi ga trebali kupiti malo umrem unutra. Razloga je više, a većina ih zapravo nema toliko veze sa iPhone-om koliko sa kompanijom koja ga proizvodi. Apple je kao i sve druge korporacije orjentiran isključivo na profit, ali za razliku od većine njih malo prečesto testiraju granice svojih kupaca (jer se njima puno lakše progleda kroz prste nego ostalima) i, što je najgore, izgleda da im uvijek prolazi. Danas sam opet upitan za jedan iPhone pa sam se morao malo “ispuhati”. Ne očekujte detaljan članak sa analizama, grafovima, glavom i repom nego ću bez nekog posebnog reda malo brbljati o Appleu i iPhoneu.

iPhone-7-adaptor-in-box iPhone je bezveze, ali zato što je Apple bezveze

Pođimo od iPhone-a, trenutno njihovog najvažnijeg proizvoda. Prvi iPhone je, unatoč svim svojim manama, bio revolucija i većina reputacije koju današnji iPhonei imaju je zahvaljujući baš njemu. Steve Jobs je čak bio u pravu kada je rekao da je iOS barem pet godina ispred konkurencije jer je Androidu trebalo otprilike toliko vremena da napokon bude stvarno upotrebljiv. Tko god misli drugačije očito je zaboravio kakvi su bili Android telefoni prije Androida 4.1 JellyBean no tu već lagano skrećemo sa teme. Prvi iPhone je ujedno bio zadnji put kada je Apple pokušao nešto totalno novo i riskantno. Svi potezi poslije bili su ziheraški, a opadanje prodaje značilo je i da će se ići na štetu kupaca samo da bi se profit zadržao u zelenom. To je pogotovo evidentno ove godine kada smo treću godinu zaredom dobili identičan dizajn uz inovacije koje to i nisu – novi čipset ionako očekujemo, home tipka nije fizička nego kapacitivna ali svejedno osjetite “klik” zbog vibracije (revolucija, nema što) dok je jedina prava korisna stvar IP67 certifikat.

Taptic-Engine-Home-button iPhone je bezveze, ali zato što je Apple bezveze

Da bi ta nova home tipka u iPhone 7 mogla funkcionirati trebalo je ugraditi taptic engine, ali se tada pojavio problem prostora za 3.5mm utor. Tada Apple smišlja lukav plan – znaju da se iPhone 7 neće prodavati dobro kao prethodnici pa će se jedan dio profita kompenzirati prodajom adaptera, novih bežičnih slušalica i licenciranjem korištenja njihovog vlasničkog utora. Praktički su ubili dvije-tri muhe jednim udarcem, ali su zanemarili ono što ih je proslavilo – njihove korisnike i kupce. Oni su ti koji će patiti zbog tog kompromisa i zato što je Apple želio spustiti troškove proizvodnje novog iPhone-a na minimum. Ostavljanje 3.5mm utora za slušalice vjerovatno je zahtjevalo neke drugačije zahvate koji bi kompaniju koštali znatno više novaca – što radi naručivanja drugačijih komponenti, što radi dizajniranja alata za njihovu izradu, prilagodbe dizajna…. Ukratko sve se mijenja u nekoj mjeri. Apple je naravno imao svoj spin na tu priču (hrabrost bla bla bla) ali ako mene pitate ovo je možda najjasniji primjer kompanije koja je profit stavila iznad korisnika i kupaca. Točnije na ŠTETU korisnika i kupaca koji joj donose taj profit. Sada je u pitanju 3.5mm utor ali kako znamo da u budućnosti neće biti nešto drugo? Npr. uklanjanje korisnih portova sa MacBook Pro……khm…..ovaj…. ‘ajmo dalje.

iPhone je postao jednostavno…..bezveze. Postao je proizvod koji utjelovljuje sve što ne volimo – statičnost i repetitivnost. Glavni eksponat u muzeju dosadnih Apple poteza. Samo letimičnim pogledom okolo možemo vidjeti zanimljive stvari koje doslovno iskaču iz svih smjerova – Xiaomi Mix sa svojim bezel-less zaslonom, Samsung sa svojim Edge zaslonima, i Gear VR Headsetom, Motorola i LG sa savojim modulima, flagship uređaje sa mid-range cijenama…. Kako bi reagirali da je Samsung ili HTC u 2016. godini predstavio flagship telefon sa 720p zaslonom i cijenom od 700$? Svi shvaćamo da na dijagonalu od 4.7″ više nije ni potrebno, ali isto tako znamo da može (i mora) bolje. Pomalo se to osjeća i kod kupaca pa tako već slušamo najave kako će prodaja iPhone-a 7 drastično opasti u prvom dijelu 2017. godine baš zbog nedostatka dovoljno zanimljivih promjena. Čuvaju se za 10. obljetnicu? Ma dajte, svake godine slušamo priče kako neku tehnologiju čuvaju za sljedeću generaciju.

Macbook-1024x769 iPhone je bezveze, ali zato što je Apple bezveze
Novi Macbook Pro – jedan od najkontroverznijih Apple proizvoda u zadnjih nekoliko godina

Često sam znao pitati one prave Apple / iPhone hejtere što ih najviše frustrira kod iPhonea pa tako revno komentiraju na svakom Apple članku. Kada bi napokon došao do pravog odgovora mržnja uglavnom nije bila orjentirana na proizvod, nego na ljude i medije koji ga predstavljaju onakvim kakav nije. Ima nešto i u tome – recenzije na najpopularnijim blogovima i portalima prepune su dvostrukih standarda gdje iPhone redovno ima odlične ocjene unatoč vidnim manama – istim manama koje bi konkurentskim telefonima oduzele bod ili dva. Zašto njima to predstavlja toliko veliku stvar ne znam, ali ne mogu poreći da i meni nije frustrirajuće – samo ni izbliza u tolikoj mjeri. Razmišljajući o tome shvatio sam da ne nekom nivou i meni smetaju te medijske “istine” koje se propagiraju o Apple proizvodima, a koje nemaju veze sa zdravom pameti nego lukavim marketingom. To je opet neka druga priča o kojoj ćemo više drugi put. Rekao bih još samo par riječi o Apple-u i završio s ovim nasumičnim brbljanjem.

Zašto ne volim Apple? Razlog je većinom filozofski jer njihov poslovni model ide nasuprot svega što smatram dobrim za tehnologiju, a samim time i što je dobro za nas jer mi smo ti koji koriste tu tehnologiju. Njihovo potpuno zanemarivanje otvorenih standarda u korist vlastitih vlasničkih standarda u svakom aspektu njihovog poslovanja je u najmanju ruku zabrinjavajuće. Često čujemo argument da kontrola npr. vlastitih portova (kao npr. Lightning utor za iPhone) omogućava kompaniji da bude fleksibilnija i ima potpunu kontrolu nad svojim proizvodima što je u nekoj mjeri točno, ali daleko od toga da je to jedini način. Što ih sprječava da sudjeluju u stvaranju otvorenih standarda? Zar zbog svog utjecaja i opsega nebi imali veliki utjecaj na definiranje tih standarda (i samim time više kontrole nad svojim proizvodima)? Podržavanjem Apple-a podržavao bih “zaključavanje” tehnologije i zatvaranje korisnika u naručje jedne kompanije i njenih “servisa” koji kontroliraju većinu vašeg digitalnog života usput vam govoreći što je dobro za vas, a što ne – bez da vas itko pita što mislite o tome. Pogledajte samo što su uradili sa novim MacBook Pro prijenosnikom – minimalni portovi, procesor star par generacija, ograničavanje RAM memorije na max 16 GB…. Cijena veća nego ikada, a razočaranje je toliko veliko da nikada u povijesti Apple proizvoda nismo vidjeli toliko negativnih reakcija čak i od najzagriženijih fanova. Ako ste, pazi čuda, Pro liniju koristili za profesionalne (poslovne) svrhe Apple vam je upravo pokazao jedan lijep srednji prst – ionako ste manjina. Sva ta ograničenja su umjetna i dobro kalkulirana. Malo previše umjetna i kalkulirana za moj ukus. Nazovite me staromodnim ali više volim kompanije koje poštuju (pa makar i nevoljko) otvorene standarde, koje ulažu znatna sredstva u istraživanje i razvoj i koje se ne boje ugurati najnoviji hardver (nekada i softver) u svoj proizvod čak i kada možda nije u potpunosti spreman. Takvi guraju industriju naprijed.

Došlo je vrijeme da završimo s ovim današnjim gunđanjem. Suma sumarum je ovo: iPhone nije loš, samo je dosadan. Apple je taj koji “igranjem Boga” i često drskim stavom mene osobno odbija od korištenja njihovih proizvoda ali sam isto tako svjestan da većinu ljudi nije ni briga za to. Njihov stil zatvaranja svega među Apple zidine, od softvera do hardvera, ne sviđa mi se i definitivno ne bi želio da cjelokupna industrija jednom postane takva. Zbog svih vlasničkih servisa slobode su nam već ionako ograničene, dok nad privatnošću i svojim podacima imamo samo prividnu kontrolu. Možete li zamisliti kakva bi tek situacija bila da kompanije kao Apple kolo vode?

Pogledajte i ovo

iPhone 8 koncept sa zaslonom koji prekriva cijelu prednju stranu

Šef LG Display-a praktički potvrdio postojanje iPhone-a sa OLED zaslonom!

Rane glasine o nadolazećem iPhone-u nisu neobična pojava no ovaj put stvari su prešle na …