Srijeda , 22 veljača 2017

Homtom HT16 Recenzija (Mini) – Novi kralj ultrajeftinjaka?

Izraz koji bi najbolje opisao tržište pametnih telefona u 2016. godini vjerovatno bi bilo “konačno sazrijevanje”. Ima više razloga za to no glavni je činjenica da dobar pametni telefon sada možete naći po bilo kojoj cijeni – uz obaveznu napomenu da znate rasporediti prioritete. Gledali smo sazrijevanje svih klasa ali najosjetniji napredak je u srednjoj i nižoj klasi gdje više ne moramo trpjeti smješne kompromise i stvari koje sprječavaju normalnu upotrebu.

Pojavom Leagoo-a Z5, kojega smo također nedavno recenzirali, počeli smo viđati i pomake u ultrajeftinoj klasi, onoj gdje doslovno imamo najjeftiniji mogući pametni telefon. Sada smo na test dobili Homtom HT16 koji je u nekim slučajevima i jeftiniji od Leagoo-a (ovisno od tržišta do tržišta) i koji je po svemu sudeći zaokružio ovogodišnji ciklus sazrijevanja. Što pod tim mislimo i kakav se točno pokazao pogledajte u našoj video recenziji, a još ispod možete pronaći fotografije telefona, benchmark testove, testove kamere i naša zapažanja prilikom testiranja.

Zahvaljujemo se MobilShop.ba (http://mobilshop.ba/) na ustupljenom uređaju. U njihovoj ponudi ga možete pronaći klikom na ovaj link.

Video recenzija

Homtom HT16 fotografije / dizajn

Homtom-HT16-BalkanGadgets_12 Homtom HT16 Recenzija (Mini) - Novi kralj ultrajeftinjaka?

 

Sučelje

(Klik / dodir na pojedinačnu sliku za uvećanje)

Homtom HT16 specifikacije i benchmark testovi

Homtom-HT16-BalkanGadgets_13 Homtom HT16 Recenzija (Mini) - Novi kralj ultrajeftinjaka?

Homtom HT16 karakteristike / specifikacije

Zaslon

5.0“ LCD; 720 x 1280 (294 ppi); 2-point multitouch;

Čipset

Mediatek MT6580; Četverojezgreni procesor 1.3 GHz

GPU

Mali 400

RAM

1 GB

Interna memorija

8 GB; proširivo microSD karticama do 64 GB

Stražnja kamera

8 MP (5 MP + softverska interpolacija); LED bljeskalica

Prednja kamera

5 MP (2 MP + softverska interpolacija)

Baterija

3000 mAh

Frekvencije

2G: 850/ 900/ 1800/1900; 3G: 850/900/ 2100

Dual-SIM

Da; 2 x micro SIM

Senzori

Accelerometer, Proximity

Dimenzije

72.1 x 144 x 8.9 mm; Težina 171 gram

OS

Android 6.0 Marshmallow

Ostalo

WiFi; Bluetooth 4.0; GPS; USB OTG; FM Radio

Homtom HT16 – rezultati benchmark testova

Antutu

24002

Geekbench 4

409(Single-Core) / 1132 (Multi-Core) / 600 (RenderScript – Compute)

GFXBench

8 fps (T-Rex) / 4.4 fps (T-Rex offscreen)

3D Mark

2024 (Ice Storm Extreme)

Basemark

128 (Overall)

AndroBench

125.66 MB/s (SR) / 8.01 MB/s (SW) / 14.89 MB/s (RR) / 4.77 MB/s (RW)

Sunspider

1735.4 ms (koristeći Chrome)

Kamera

Homtom-HT16-BalkanGadgets_19 Homtom HT16 Recenzija (Mini) - Novi kralj ultrajeftinjaka?

Ako želite detaljnije pregledati fotografije originale možete preuzeti klikom na ovaj link (64 MB).

Video sample (HD 720p)

Dojmovi

  • Dizajnom nije ništa posebno ali stražnji poklopac sa neobičnom teksturom daje mu jedan poseban “štih” i izdvaja ga iz mora sličnih uređaja u ovoj klasi. Nema notifikacijske LED-ice iako je nismo ni očekivali, a ni kapacitivne tipke nemaju pozadinsko osvjetljenje.
  • Plastika je dominantni materijal ali je kvalitetno izrađena te nema nikakvih pucketanja ili “krckanja” kućišta. Djeluje vrlo čvrsto.
  • Prikaz zaslona je iznad svega drugoga u ovoj klasi. Boje su realne, kontrastni omjer dobar, a kutevi gledanja odlični. Homtom je u ovom dijelu jako pozitivno iznenadio. Osjetljivost zaslona je pak osrednja. Moguće je koristiti najviše dva prsta odjednom, a takvi zasloni nekada znaju uzrokovati nenamjerne dodire ili povremeno preskočeno slovo tijekom tipkanja. Ovdje to srećom nije previše izraženo (iako se zna dogoditi) i slobodno možemo reći da je među sličnim uređajima jedan od boljih po tom pitanju.
  • Hardver je osnova svih osnova ali odlično obavlja posao. U svakodnevnom radu je fluidan uz jedino usporavanje u tijeku instaliranja neke aplikacije. Očekivano nije ovo uređaj za igre no ukoliko niste zahtjevni poslužiti će i za to. Najzahtjevnije naslove zaboravite ili računajte na smanjene detalje. Moramo ipak napomenuti da smo najnovije naslove Asphalt Xtreme i Fifa Mobile vrtili bez ikakvih problema.
  • Baterija je jako dobra i bez problema nam je držala do 6 sati upaljenog zaslona (SoT – Screen On Time). Jedini problem sa baterijom je softverski jer ne pokazuje točno postotak baterije. Često zna brzo pasti na neki nivo npr. 65% i onda se tu zadrži neko vrijeme. Poslije toga brzo padne na npr. 25% i tu se zadrži neko vrijeme itd. Ovo ne utječe na trajanje baterije ali onemogućava da točno znate koliko vam je ostalo. Nama se čak jednom dogodilo da nam je na 1% držalo gotovo dva dana normalne upotrebe. Nadamo se da će ovo biti riješeno softverskom nadogradnjom.
  • Zvuk na glavnim zvučnicima, kao i onaj na zvučniku za pozive je solidne glasnoće i tu nemamo prigovora
  • Prijem mobilnog i WiFi signala je bez ikakvih problema
  • Softver je vrlo stabilan i bez većih bugova osim onog s baterijom. Android 6.0 Marshmallow je vrlo lagano modificiran sa drugačijim izgledom ikona i par novih opcija u postavkama. Imamo ono standardno kao što su Smart Wake opcije (kao npr. double tap to wake) i Geste, te neke rjeđe viđene opcije kao Magic Thumb (dodaje efekte prilikom dodirivanja zaslona) ili plutajući izbornik (koji je vidljiv gdje god se nalazili i ima par brzih opcija).
  • Kamere su osnovne što znači da su tu više reda radi i osim za socijalne mreže teško da će za bilo što drugo poslužiti. U njegovu obranu i dalje je bolji od sličnih ultrajeftinjaka ali ako ciljate na malo bolju kameru onda ćete morati tražiti malo skuplje modele. Realno više nismo ni očekivali i ovo je sasvim dobro za ovu klasu. Video je moguće snimati maksimalno u HD (1280 x 720) rezoluciji.

Pogledajte i ovo

Ultrajeftini HT16 dobiva Pro varijantu – Predstavljen Homtom HT16 Pro sa 2 GB RAM-a i 4G podrškom

Homtom HT16 je jedan od najjeftinijih pametnih telefona koje trenutno možete kupiti, a koji vam …