Srijeda , 22 veljača 2017

9GAG za Windows 10 Mobile

Biti član Windows ekosistema nikada nije bilo lahko, a ruku na srce, biti član te zajednice ni danas nije najzadovoljavajuće iskustvo. Godinama Microsoftova platforma bivala je ignorirana od strane developera. Zadnjih mjeseci pojavom Windows 10 Mobile-a situacija ide ka boljem, te uz pomoć bridgeva na kojim timovi u MS-u rade možda i dočekamo svjetlo na kraju tunela. Međutim ti dani još nisu došli, ostavljeni smo mučiti se sa učitavanjem stranica na Edge browseru, njegovim konstantim iznenadnim refreshima i padanjima.

Kao što rekoh, za razliku od iOS i Androis ekosistema, Windows za mobitele ostavljen je na milost i nemilost jer smo u takvoj sitaciji da za popularne mreže kao što su Twitter, Facebook, Instagram i druge, nemamo kvalitetne first-party aplikacije, zato se moramo oslanjati na third-party developere koji su se do sada pokazali kao predaniji i uspješniji u pravljenju i dizajniranju svojih aplikacija. Tako stižemo do svehvaljenog i omiljenog developera Windows korisnika, Rudy Huyn-a. Neke od njegovih aplikacija koje su ostvarile ogroman uspjeh su 6tag, 6tin, 9gag i druge. Danas ćemo reći koju riječ o 9gag, njegovom dizajnu, funkcionalnosti ali i prisutnim greškama i nedostatcima.

gag1-170x300 9GAG za Windows 10 Mobile

 

Sučelje same aplikacije veoma je jednostavno. I dalje je prisutan stari Metro dizajn koji moramo priznati, u ovom slučaju izgleda predivno. Pri samom ulasku u aplikaciju ponuđene su vam neke od opcija kao što su Hot, Trending, Fresh i Channels.

Hot sekcija sadrži napopularnije postove i one o kojima se trenutno najviše priča, diskutije i upvote-a, Trending sekcija predstavlja buduće Hot postove, oni koji su u trenutnom usponu, Fresh sekcija sadrži novopostavljene sadržaje te Channels sekcija koja dalje nudi ostale kategorije kao što su Funny, WTF, NSFW, Geeky itd.Osim ponuđenih sekcija data vam je mogućnost lahkog pristupa vašim sadržajima, kao što su vaši upvote-i te vaši postovi.

gag2 9GAG za Windows 10 Mobile gag3 9GAG za Windows 10 Mobile

 

Swipe-om u lijevo pristupate drugom meniju koji sadrži nešto više opcija koje se tiču vašeg naloga, ali i funkcionisanja i personalizacije same aplikacije. Tako su vam opet ponuđeni my likes i my posts. Najbitnija opcija koju vam ovja meni nudi jeste upload, gdje kroz par koraka, putem vaše Photos aplikacije, dodajete vaše slike ili GIF-ove na 9gag, dajete im naslov, opis te u konačnici odabirete odgovarajuću sekciju.

gag4-170x300 9GAG za Windows 10 Mobile

 

Dalje imate sign out, remove adds, te about – opcije koje govore same o sebi.

Sljedeća bitna stavka jeste settings meni. U postavkama vam se nudi mogućnost ‘safe mode-a’, što bi u stvari značilo da aplikacija neće pratiti vaše aktivnosti na stranici, spremanja naslova prilikom preuzimanja slika, te omogućavanje transparentne pločice. Developer se takođe potrudio da omogući bolju kvalitetu slika, tako vaš WP po default-u renderuje slike na 2048 pixela, međutim vama je data mogućnost da uklonite ovo ograničenje i uživate u fotografijama bolje kvalitete.

Od ostalih postavki imate odreživanje custom gestura, zaključavanje rotacije, kids corner i sl.

gag5-171x300 9GAG za Windows 10 Mobile

Prednosti aplikacije su njen jednostavan, intuitivan i moderan dizajn te činjenica da za sve vrijeme korištenja prilikom testiranja aplikacija nije niti jednom krešala niti imala ozbiljnije lagove. U prednosti bi takođe naveli to da su sve funkcije 9gag-a prisutne u aplikaciji, kao što je upvote, comment, uploadanje i sl.

Negativna strana bi bila nefunkcionisanje nekih od ponuđenih sekcija bez očiglednog razloga. Spomenućemo i neko manje zagrijavanje telefona prilikom upotrebe iste, ali vjerujemo da je ovo uzrokovano usljed korištenja posljednjeg Insider builda na našem telefonu, tako da za problem ne bismo trebali kriviti developera.

 

Windows Store: https://www.microsoft.com/en-us/store/p/9gag/9wzdncrfhvxb

Pogledajte i ovo

Surface Pro 5 se pojavio na LinkedIn-u

Već odavno nam je jasno da timovi unutar Microsoft-a aktivno rade na novoj, petoj, generaciji …